De raadsfractie van GroenLinks wil een aanscherping van het gemeentelijk beleid voor het kappen van bomen. In het afgelopen jaar zijn in Bilthoven-Noord tientallen bomen geveld, ondanks het kapverbod voor een groot aantal waardevolle boomsoorten. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat hiervoor in de periode vanaf half april tot eind december 2017 in 42 gevallen een vergunning is verleend. Naast het kappen mét vergunning is ook regelmatig sprake van illegale bomenkap.

Een vergunning kan worden verleend op basis van een zogenaamd ‘deskundigenrapport’ dat aantoont dat er sprake is van een onveilige situatie of een boomziekte. Uit de beantwoording door BenW van schriftelijke vragen van GroenLinks raadslid Henk Zandvliet blijkt dat dit rapport in de meeste gevallen wordt opgesteld door het bedrijf dat de opdracht heeft gekregen om na het verlenen van de vergunning de boom te kappen.

Zandvliet is het daar niet mee eens en vindt dat zo’n rapport steevast moet worden verstrekt door een onafhankelijke deskundige, zeker omdat het Vergunningenloket van de gemeente te weinig capaciteit heeft om altijd ter plekke de situatie te gaan beoordelen.

BenW schrijven verder dat ze zich bewust zijn dat veel bomen illegaal worden gekapt, maar dat er onvoldoende toezicht- en handhavingscapaciteit is om dit goed tegen te gaan. Wel zou op meldingen van bewoners ‘zo adequaat mogelijk’ worden gereageerd, maar Zandvliet begrijpt uit klachten van bewoners dat daar lang niet altijd sprake van is.

Op zijn vraag waaruit de sanctie bestaat, antwoordt het college dat de eigenaar in zo’n geval alsnog een kapaanvraag moet indienen. "Als daarvoor geen grond bestaat, voorzien wij in een herplantplicht’, aldus BenW. Zandvliet: “Daar moet zo’n dader natuurlijk hard om lachen: zonder verdere boete een vaak al tientallen jaren oude boom kappen en dan alleen een jong boompje neerzetten. En de buurman of – vrouw wordt erdoor aangemoedigd om hetzelfde te doen. Ik vind dat we veel zuiniger moeten zijn op onze bomen, zowel uit landschappelijk oogpunt als vanwege hun vermogen om CO2 op te vangen. Bovendien vormen ze een belangrijke habitat voovogels en bijvoorbeeld de rode eekhoorn." 

Later dit jaar staat een evaluatie van het kapbeleid op de agenda en dat is het moment waarop GroenLinks zal voorstellen om zowel het vergunningenbeleid als het tegengaan van illegale kap verder aan te scherpen.