Onze energietransitie heeft in toenemende mate vertakkingen naar het ‘Mondiale Zuiden’, denk aan grondstoffen voor batterijen, de import van groene waterstof of grote zonneparken in de Sahara. Dat zullen we op een gelijkwaardige en klimaat-rechtvaardige manier moeten doen, stellen de nieuwe Afrika-Strategie en het AIV-advies ‘Klimaatrechtvaardigheid als noodzaak’ (2023). Om neokolonialisme te voorkomen. Hoe doen we dat concreet bij energietransitie? Welke politieke actie is nodig? In deze webinarserie gaan we daarop in. 

Een Afrikaanse visie op energietransitie (do 30 januari 2025, 15:30-17:00)  

Wat is de visie van Afrika zelf op zijn energietransitie en op samenwerking met ons? We laten de directeur van de African Climate Foundation (Kaapstad) hierover aan het woord. 

Grondstof: de batterijen paradox  (di 11 februari 2025, 15:30-17:00)

Batterijen zijn steeds belangrijker in onze energietransitie en Afrika heeft ze ook nodig. Dat vraagt (straks) heel veel grondstoffen, misschien wel teveel. Zijn die er voldoende, waar komen ze vandaan, worden ze ‘maatschappelijk verantwoord’ gewonnen? Kortom, hoe zorgen we dat onze energietransitie gelijkwaardig en rechtvaardig is?

Politieke actie: gelijkwaardige energietransitie (wo 12 maart? 2025, 15:30-17:00)

Wat moet EU en Nederlandse overheid doen? Welke politieke acties kunne/moeten we nemen om onze energietransitie ‘mondiaal gelijkwaardig’ te laten zijn? Gedurende de webinars zal een Manifest met actiepunten opgesteld worden. Deze zullen worden voorgelegd aan politici (en anderen)

Hier vind je meer informatie en meld je je aan.