De doelstelling om de hoeveelheid restafval per huishouden terug te brengen naar 100 kilo bleef tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad nog maar net overeind. Een motie van de VVD om het beleid te ondermijnen, werd met slechts één stem verschil verworpen.
GroenLinks raadslid Henk Zandvliet is opgelucht: “De VVD wilde iedereen gratis een grote container geven voor het restafval, waardoor er geen extra prikkel meer zou zijn om het afval beter te scheiden. En wat men zich niet realiseerde: de afvalstoffenheffing had dan omhoog gemoeten in plaats van omlaag, zoals nu het geval is.”
Waar gaat het om? De inzameling van met name het plastic vindt binnenkort niet langer plaats met behulp van de PMD-zak maar via de huidige restafvalcontainer. Bij de hoogbouw, appartementencomplexen en in het centrum van het oude dorp De Bilt, Bilthoven en Hessenweg waar geen ruimte is voor een rolcontainer aan huis, gaat de inzameling plaatsvinden via ondergrondse containers. Iedereen krijgt dan een kleinere kliko voor het restafval die dan eens in de 3 weken wordt opgehaald. Als je kijkt naar het grote volume van plastic en drank- en zuivelpakken, moet dat ook makkelijk kunnen. En voor huishoudens waarvoor dat een probleem is (omdat ze bijvoorbeeld veel incontentiemateriaal hebben) kunnen tegen betaling een grote kliko krijgen.
Zo wordt iedereen gestimuleerd om beter te scheiden en dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Immers, fracties als glas, papier, GFT en PMD leveren geld op, terwijl het verbranden van het restafval veel geld kost. Dat betekent dat de afvalstoffenheffing met ingang van 2018 omlaag kan.
De VVD, die zich sinds kort als ‘groen’ afficheert, kwam met een voorstel om iedereen die dat wil, gratis een grote kliko voor het restafval te verschaffen. Wethouder Anne Brommersma verzette zich hier fel tegen: “Daarmee wordt een bom gelegd onder het afvalbeleid en kunnen we het vergeten dat we de doelstelling ‘Terug naar 100 kilo’ gaan halen.” De VVD kreeg onder meer steun van PvdA, SP en ChristenUnie, maar uiteindelijk werd de motie ternauwernood afgestemd.
De voorgenomen vervanging van de kliko’s kan dus doorgaan en eind 2018 volgt dan een evaluatie, waarna besloten wordt of de inzamelfrequentie van het restafval verder omlaag kan naar eens in de 4 weken.