Het college en de Stichting Planschade Bilthoven Noord hebben op 30 juni overeenstemming bereikt over de oplossing van de - onbedoelde - neveneffecten van het bestemmingsplan Bilthoven Noord uit 2013. Beide partijen zijn tevreden over de gemaakte afspraken. Hiermee lijkt een einde gekomen aan een slepend conflict tussen honderden bewoners van Bilthoven-Noord en de gemeente.
Wethouder Anne Marie ’t Hart: “We hebben de afgelopen weken diverse keren met de Stichting Planschade aan tafel gezeten. Gesprekken gevoerd die vooral heel oplossingsgericht waren en met wederzijds respect. We hebben met elkaar een mooi compromis gevonden. Een oplossing die past bij de koers die de gemeenteraad ons meegaf en bij de koers van onze coalitie. Dank aan de stichting voor hun open houding. Ik dank ook de ambtenaren en mijn voorganger, evenals partijen als VVD, PvdA en SP die dit onderwerp onder de aandacht bleven brengen bij het college. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zich in deze oplossing kan vinden.”
Korte terugblik
Door een aanpassing, die in 2013 in het bestemmingsplan sloop, zijn honderden woningen in deze wijk in waarde gedaald. De woningen staan door de aanpassing te dicht op de erfgrens van hun perceel en voldoen niet meer aan de regels. Een ambtenaar rekende met foute afstandskolommen. Hierdoor werd een verbouwing of uitbouw niet meer mogelijk. En daalden de woningen gemiddeld met 10 procent in waarde.
Stichting Planschade Bilthoven-Noord overhandigde in 2020 drie dikke ordners met 159 planschadeclaims aan toenmalig wethouder Landwehr. Luc Jonker (Stichting Planschade): "Het ging ons niet om het geld. Integendeel. We wilden alleen dat de gemeente de fout herstelde.” Tot een akkoord kwam het niet.
Direct gestart met hoofdpijndossier
In juni werd alles anders. Anne Marie 't Hart nam het hoofdpijndossier over en stuurde een appje naar Jonker. ,,Ik had me voorgenomen dit dossier als eerste aan te pakken. Dit is doodzonde van alle energie die er al heeft ingezeten.” Luc Jonker: ,,Het was een wereld van verschil. Anne Marie 't Hart luisterde naar ons en wij naar haar, ze erkende het probleem en wilde het uit de juridische sfeer trekken. Dat hadden haar voorgangers steeds nagelaten.”
Anne Marie 't Hart: ,,De emotie moest eraf. We hebben drie keer een gesprek gehad. We waren er snel uit. Er komt een wijziging van het bestemmingsplan. Het is een technisch verhaal, maar het compromis komt erop neer dat we in alle gevallen de planologische grenzen respecteren van het oude bestemmingsplan uit 1984.”