De gemeenteraad gaf eerder aan dat ‘Zon op dak’ belangrijk is bij het behalen van de Biltse doelstelling in 2050 energieneutraal te zijn. De daken van de Kwinkelier kunnen - door de vele vierkante meters - voor vele woningen duurzame energie leveren. Dat maakt dat de raad de partners bij elkaar bracht en de wens uitsprak voor een samenwerking. 

Een eerste onderzoek van BENG! (duurzame energie coöperatie voor De Bilt) geeft aan dat het plaatsen van zonnepanelen haalbaar is. Het onderzoek krijgt nu een vervolg. Uitgangspunt is dat er ongeveer 1500 panelen worden geplaatst, te vergelijken met het energieverbruik van 150 huishoudens. En het is de bedoeling dat omwonenden mee kunnen investeren en profiteren. Daarnaast heeft vastgoedontwikkelaar Royal Properties Development de ambitie dat alle winkels in  2025 gasloos zijn.

BENG! en GroenLinks werken vaker samen, er worden subsidies uitgegeven en gezamenlijke acties uitgevoerd. Eerder werden als resultaat van het Bilts Energieberaad 3.000 zonnepanelen op het dak van het voormalig RIVM gebouw geplaatst. Het initiatief voor De Kwinkelier is voor BENG! de eerste actie onder de vlag van het nieuwe project Biltse Zonnedaken. Door financiële steun van provincie, gemeente en Rabobank kan de energiecoöperatie nu intensief begeleiding bieden aan eigenaren van grote daken. Meer informatie over begeleiding voor zonnepanelen op grote daken is te vinden op www.biltsezonnedaken.nl

Bron: Biltsche Courant