De keuze was niet gemakkelijk, want veel mensen zijn vanaf maart bezig om anderen te ondersteunen, in het bijzonder kwetsbare mensen. Bijvoorbeeld door het doen van boodschappen voor ouderen of het spelen van muziek bij verpleeghuizen om zo de eenzaamheid te doorbreken. Anderen springen in als vrijwilliger bij zorginstellingen of de Voedselbank.

De burgemeester ontvangt het Coronalintje, omdat hij sinds het begin van de Coronacrisis bijna dag en nacht in de weer is. Dit doet hij naast zijn gewone taken, zoals het leiden van college- en raadsvergaderingen die er ook niet eenvoudiger op zijn geworden. Als je als burgemeester solliciteert, weet je dat je voor moeilijke uitdagingen kunt komen staan: ernstige branden bijvoorbeeld of boze boeren die een bezoek willen brengen aan het RIVM. Maar de uitdagingen van deze pandemie zijn wel heel uitzonderlijk.

Vanaf maart is burgemeester Potters er samen met de medewerkers van het crisisteam dag in dag uit mee bezig: overleg met collega’s in de Veiligheidsregio, overleg met de boa’s die moeten toezien op de handhaving van de maatregelen, knopen doorhakken over welke evenementen moeten worden afgelast of alleen kunnen plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden en zo ja, welke dan. Maar het gaat ook om bezoeken aan en telefoongesprekken met de nabestaanden van mensen die dodelijk door de ziekte zijn getroffen. GroenLinks vindt dat ook deze kant van het burgemeesterschap wel eens belicht mag worden en dat burgemeester Potters en zijn team hiervoor een groot compliment verdienen.

Voor het jaarlijkse Groene Lintje kan nog tot en met 11 oktober via deze website gestemd worden op de drie genomineerden: Westbroeks Energie initiatief (WEI), Kunstmarkt De Bilt en Plog it Up De Bilt.