Op maandag 15 juni organiseerde de afdeling De Bilt van GroenLinks in het HF Witte Centrum een informatieavond over de ‘Circulaire economie’. Dit begrip werd toegelicht en uitgelegd door Arthur ten Wolde van De Groene Zaak, een internationaal opererend bedrijf dat bedrijven wil stimuleren hun bedrijfsvoering en productie zo in te richten dat afval wordt voorkomen. Wethouder Anne Brommersma - die onder meer milieu en duurzaamheid in haar portefeuille heeft - volgde de avond met belangstelling.
Circulaire economie
Een eerste stap is hergebruik en zoeken naar mogelijkheden van afval. In 2009 kwam de Club van Rome bijeen om te praten over het probleem van ‘plastic soep’. Dit verschijnsel werd voor het eerst opgemerkt door Ellen MacArthur, de voormalige Britse Solozeilster. Gedurende haar zeilreis rond de wereld in 2004-2005 besloot zij dat de 73 dagen durende reis zo zelfvoorzienend mogelijk moest proberen af te leggen. Hierdoor werd zij zich bewust van de mogelijkheden van afval en hergebruik. Bij haar terugkomst heeft zij een Stichting opgericht die zich met name toelegt om duurzaamheid verder te promoten.
Circulaire economie gaat een stap verder, en houdt in dat bedrijven hun productieproces zo inrichten dat restafval wordt voorkomen. Dat betekent onder andere dat producten van milieuvriendelijk afbreekbaar materiaal worden gemaakt, dat zij makkelijk te demonteren en daardoor ook makkelijk te repareren zijn.
Om het principe van de circulaire economie in Europa verder te promoten is De Groene Zaak opgericht. De Groene Zaak voert in Brussel een stevige lobby om aandacht te vragen voor het principe van de circulaire economie. Mede daardoor heeft zij weten te bereiken dat Eurocommissaris Timmermans (NL) aan het Europees Parlement heeft toegezegd met een ambitieus totaalprogramma op het gebied van de circulaire economie te komen. Belangrijke bij-effecten van een circulaire economie zijn innovatie, klantenbinding, langetermijncontracten en betere omzetperspectieven alsmede een kostenbesparing die kan oplopen tot € 100 miljoen per jaar. Toonaangevende bedrijven zoals RoyalHaskoningDHV, Heijmans, EY en Accenture hebben zich als partner aangesloten bij De Groene Zaak.
Wethouder Brommersma zei met enthousiasme geluisterd te hebben naar de lezing en zegde toe de signalen, reacties en voorstellen uit het publiek mee te nemen naar het gemeentehuis. Binnenkort wordt immers gesproken over het vast te stellen Duurzaamheidsprogramma.