De gemeente De Bilt wil zo snel mogelijk van Rijkswaterstaat weten wat deze dienst gaat doen om de Japanse duizendknoop te verwijderen uit de taluds van de A27. Daarmee reageert het College van BenW op vragen van GroenLinks raadslid Marijn Peperkamp.

Het raadslid stelde de vragen toen kort voor de officiële openstelling van de verbrede snelweg bekend werd dat voor de taluds grond is gebruikt die grote hoeveelheden resten bevat van deze woekerplant. Zij vindt het bijzonder kwalijk dat de gemeente hierover pas op 13 november jl. geïnformeerd is, terwijl Rijkswaterstaat zelf hiervan al maandenlang op de hoogte was.

Om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen drong GroenLinks er ook op aan bij het aanbesteden van grondwerkzaamheden het risico woekerplanten mee te nemen. BenW reageren daarop positief en de gemeente zal hiertoe voortaan in het bestek een bepaling opnemen die moet voorkomen dat de te gebruiken grond (sporen van) ‘invasieve exoten’ bevat.

De aanpak van woekerplanten, zoals de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw,  vereist een gecoördineerde aanpak van de verschillende overheden. De provincie Utrecht zal hiertoe het voortouw nemen en nog deze maand een concept plan van aanpak presenteren. Met dat plan brengt de provincie in kaart welke maatregelen door welke betrokken partijen (zoals Rijkswaterstaat, ProRail, waterschappen, gemeenten en provincie zelf) gaan worden getroffen. De provincie vormt hiervoor het coördinatiepunt.