Dit jaar zijn drie mooie Biltse initiatieven genomineerd voor de prijs: Budgetkring De Bilt, het Weesfietsenproject en het Riksjaproject 'Fietsen Alle Jaren'. Hieronder presenteren de drie projecten zich.
Je kunt stemmen door te klikken op deze link
FIETSEN ALLE JAREN
'Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haren’. Samen met een of twee passagiers in een riksja gaan vrijwilligers op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen de passagiers met elkaar en met de bestuurder hun herinneringen. In Denemarken, waar het idee vandaan komt, is het een enorm succes met inmiddels zo’n 500 riksja's en duizenden vrijwilligers.
Het effect op de oudere deelnemers is fantastisch: mensen die met bijna niemand meer praten, gaan dat weer doen. Mensen die eenzaam en somber geworden zijn, komen weer vrolijk terug van hun fietstocht. Ook voor de vrijwilligers is het een verrijkende ervaring. De Fietsersbond heeft het initiatief naar Nederland gehaald. Als negende gemeente zijn we maart 2017 in De Bilt gestart. Met nu 7 vrijwilligers maakten we in 5 maanden ca 50 korte ritten bij zorginstellingen en 8 lange van 2 uur met thuiswonenden.
BUDGETKRING DE BILT: LEER MEER DOEN MET MINDER
Kun je met een smalle portemonnee werken aan duurzaamheid? Of is duurzaam altijd duur? In de budgetkring – een kleine werkgroep die vier maanden lang bij elkaar komt - onderzoeken we deze vragen. We delen onze ervaringen met energiebesparing en geven elkaar tips hoe je gezond maar toch voordelig kookt of milieuvriendelijk je huis schoonmaakt.
Ons uitgangspunt is ‘goed met geld, goed met groen en goed in je vel’ dus vrijwel alles kan aan bod komen. Ieder stelt daarbij eigen doelen. Een getrainde budgetkringbegeleider legt de basis voor de positieve, actieve sfeer van dit bijzondere leefstijlprogramma. Deelname is gratis, inclusief een inspirerende cursusmap, die ook beschikbaar is voor mensen die de Nederlandse taal minder goed lezen en spreken. Wat blijkt? Iedereen kan bewuster met geld, groen en gezondheid om leren gaan. En samen met anderen gaat dat beter dan alleen!
WEESFIETSENPROJECT: ELKE STATUSHOUDER EEN FIETS!
Toen Hilda van Min met enkele Syrische statushouders aan wie ze Nederlandse les geeft, ging fietsen, bleek dat hun duurbetaalde fietsen er slecht aan toe waren. Zij schakelde buurman Dik van de Meent in die de fietsen opknapte. Dik is gepensioneerd en een begenadigd amateur fietsenmaker die zijn kennis graag gebruikt en met leergierigen deelt.
Zo ontstond het ‘Weesfietsenproject’. Het doel is om zoveel mogelijk statushouders in de gemeente De Bilt te voorzien van een fatsoenlijke fiets. Daarvoor worden weesfietsen gebruikt: op last van de gemeente verwijderde fietsen, die gedurende enkele maanden niet door de eigenaar zijn teruggehaald. Ook krijgen ze fietsen van particulieren.
Het opknappen gebeurt in de kleine privéwerkplaats van Dik. Hij wordt hierbij geholpen door een statushouder aan wie hij zijn kennis overdraagt. De fietsen worden vervolgens voor een prijs van 50 tot 125 euro verkocht via Steunpunt Vluchtelingen. De statushouders hebben hiervoor een budget.
Het project kon van start gaan doordat wethouder Anne Brommersma en Hanneke Eilers van Steunpunt Vluchtelingen direct hun medewerking verleenden.