De spoorovergang bij de Leijenseweg wordt op termijn ondertunneld. “Maar hoe zit het dan met de veiligheid van fietsers en ander langzaam verkeer, wordt die wel gegarandeerd?”, zo vroeg raadslid Anne de Boer van de GroenLinks/PvdA fractie. Hij diende een motie in die door de raad unaniem werd aanvaard. Daarin wordt uitgesproken dat het Biltse college van B&W de plannen opnieuw op fietsveiligheid moet beoordelen en als er geen belangrijke verbeteringen mogelijk zijn, met de gemeenteraad moet overleggen.

Nu is er voor de fietsers en voetgangers aan beide kanten van de weg een overgang. Dat wordt in de toekomst slechts één tunneltje voor voetgangers, fietsers én ander langzaam verkeer. Aan beide kanten zou te duur zijn. Dat betekent dat de fietsers elkaar dan tegen komen op een fietspad van slechts 3,5 meter. Dat vraagt om moeilijkheden, zeker vlak vóór de aanvang en na het uitgaan van Het Nieuw Lyceum en De Werkplaats.. “We moeten geen onveiligheid inruilen voor een ander soort onveiligheid inruilen”, zo stelde het raadslid. Hij verwacht dat de plannen in goed overleg met de wijkverenigingen Vogelzang en De Leijen, comité's uit Brandenburg en belangenorganisaties zoals de Fietsersbond, nog aanzienlijk verbeterd kunnen worden.

Om de inbreng van bewoners en belangenorganisaties zeker te stellen, diende De Boer nog een tweede motie in. De bewonersorganisaties waren namelijk in eerste instantie erg positief toen  in november 2011 bleek dat de financiering van de ondertunneling rond was. Vervolgens werden ze echter niet betrokken bij de opstelling van de gedetailleerde uitwerkingsplannen. Ze hadden deze zelfs niet eens door de gemeente toegezonden gekregen. De verbazing, zo niet verontwaardiging, klonk door in de door hen inderhaast opgestelde reacties.

De GroenLinks/PvdA-motie om bij de verdere uitwerking optimaal gebruik te maken van de deskundigheid van de bewonersorganisaties en rekening te houden met hun belangen, werd uiteindelijk met de grootst mogelijke meerderheid door de raad aanvaard.