Anne Marie ’t Hart: "In het akkoord hebben we een aantal heldere afspraken voor nieuw beleid beschreven. Het gaat dan om duurzaamheid, wonen, mobiliteit, participatie en financiën.  Onderwerpen waar al beleid voor is, zijn hier niet in opgenomen. En voor alles wat niet in het conceptakkoord staat, wordt in de raad gezocht naar meerderheden. Dat betekent dat we het samen gaan doen, we zoeken actief de samenwerking op met alle partijen in de raad.”

De belangrijkste afspraken:

Gemeente De Bilt wekt in 2030 meer dan de helft van energie zelf op.

De klimaatcrisis is de grootste opgave van onze tijd. We zetten in op verduurzaming van woningen en bedrijven en energiebesparing. In 2030 moet meer dan de helft (55%) van het Biltse energiegebruik uit zelf opgewekte energie bestaan. Er wordt onderzoek gedaan naar windenergie aan zowel de A28 als de A27 en we wijzen zonnevelden aan.

Leijense bos blijft bos, groene gordel verstevigd en meer biodiversiteit

Ons deel van het Leijense bos dragen wij over aan het Utrechts Landschap ter verdere ontwikkeling als natuurgebied. De natuur en het groen in onze gemeente worden verder versterkt. De ‘groene gordel’ van natuur die onze dorpen aan elkaar knoopt en scheidt van de stad wordt gekoesterd en verstevigd. We planten bomen bij en hebben meer aandacht voor biodiversiteit en dierenwelzijn. We stimuleren de agrarische sector te over te stappen op circulaire landbouw. En te kiezen voor werken op manier die duurzaam en gezond is voor mens en dier.

Fiets en openbaar vervoer gaan vóór de auto: waar het kan gaat de maximumsnelheid naar 30 km/uur. Er komen geen nieuwe autowegen bij.

Bouwen voor De Bilt

Er wordt gebouwd voor de Biltse woningbehoefte. De belangrijkste doelgroepen zijn starters en senioren. Naast sociale huur (30%) en middenhuur (20%) zetten we in op betaalbare koopwoningen. Woningzoekenden en inwoners worden actief bij woningbouw betrokken.
Natuur en open ruimte worden beschermd. We bouwen - behalve bij Maartensdijk - niet buiten de bebouwde kom (’rode contour’), en sparen parken en trapveldjes zoveel mogelijk. We bouwen als het verkeerskundig past en minimaal energieneutraal.

Iedereen doet mee

Deze coalitie kiest voor zo eenvoudig mogelijke procedures bij de gemeente. Voor snelle hulpverlening bij schulden en actief tegengaan van (energie)armoede . Er komen basisbanen bij, we onderzoeken het basisinkomen en de mogelijkheid van bijverdienen in de bijstand. We investeren in goed onderwijs, speeltuinen, breedtesport, cultuur en verenigingen. Deelnemen is mogelijk voor iedereen.

Participatie – samen met inwoners

De inwoners van De Bilt krijgen een sterke stem door nieuwe vormen van participatie. Bijvoorbeeld een burgerberaad, waarbij juist ook jongeren en woningzoekenden worden betrokken. Ook wordt een participatiecoördinator aangesteld.
Er wordt geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie om tekorten op te vangen. Zo kan de gemeente inwoners beter en sneller van dienst zijn. En de deuren van Jagtlust gaan letterlijk en figuurlijk open: het gebouw krijgt in samenwerking met de inwoners een nieuwe, openbare functie.

Wie vormen het nieuw college?

De beoogde nieuwe wethouders in het college zijn: Anne Marie ’t Hart (GroenLinks), Dolf Smolenaers (D66), Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt en Bilts Belang), en Krischan Hagedoorn (namens PvdA en SP). Op 31 mei vindt een openbare gemeenteraadsvergadering plaats over het definitieve coalitieakkoord en worden zij geïnstalleerd.

Anne Marie: "GroenLinks is heel trots op dit akkoord waarmee de koers van gemeente De Bilt wordt bijgesteld. We hebben er veel zin in om ons hier keihard voor in te zetten in de komende jaren. We doen het sámen!"