GroenLinks vindt verbrede A27 geen feestje waard

Op woensdag 14 november jl. verrichtte minister Cora van Nieuwenhuizen de officiële opening van de verbreding van de A27 tussen Utrecht en Hilversum-Noord. De Biltse raadsfractie van GroenLinks vindt de verbreding geen feestje waard. Voor veel inwoners van de langs de snelweg gelegen dorpen Groenekan, Maartensdijk en Hollandsche Rading betekent verbreding namelijk bepaald geen verbetering.

Zo zijn er extra hoge lichtmasten geplaatst die in de slaapkamers schijnen en daardoor de nachtrust verstoren. Nabij Hollandsche Rading zijn de geluidsschermen alleen aan de buitenzijde van een absorberende laag voorzien. GroenLinks wil dat er ter plaatse metingen worden verricht om vast te stellen wat het effect is en of er aanpassingen nodig zijn.

De bewoners zijn daarnaast ernstig verontrust over het gebruik van grond voor de taluds die grote hoeveelheden zaden blijkt te bevatten van de Japanse duizendknoop. Dit vormt een ernstige bedreiging, niet alleen voor de weg zelf, maar ook voor de tuinen en landbouwgronden in de nabijheid. GroenLinks vindt daarom dat de grond op korte termijn door Rijkswaterstaat grondig gesaneerd moet worden.

Het belangrijkste bezwaar van GroenLinks is dat ook in de nieuwe situatie nog steeds 120 km/uur mag worden gereden. Fractievoorzitter Henk Zandvliet: "Op het traject tussen Utrecht en Vianen is de maximumsnelheid al heel lang 100 km/uur. Dat scheelt enorm in de geluidsoverlast en de uitstoot van stikstof en daarom moet die ook gaan gelden tussen Utrecht en de Stichtse brug over het Gooimeer. Ik verwacht van de verkeerswethouders van de gemeenten op dit traject 100% inzet voor 100 kilometer. Pas als dat gerealiseerd is, is er echt reden voor een feestje!"