Wat is een mobiliteitsvisie?
Mobiliteit gaat over alle verplaatsingen van plek naar plek, van en naar de gemeente De Bilt of daarbinnen. Dit kan bijvoorbeeld lopend, met de fiets, het openbaar vervoer of de auto. Ook duurzame keuzes horen hierbij, zoals meer gebruik van (elektrische) deelauto’s. Het aantal inwoners in de gemeente en daarbuiten neemt toe. En daarmee ook het aantal verplaatsingen. De toenemende mobiliteit heeft invloed op verkeersveiligheid, bereikbaarheid, milieu, klimaat en ruimte. Daarom is het belangrijk om keuzes te maken over mobiliteit. Deze keuzes worden vastgelegd in de mobiliteitsvisie.
Veilig lopen, spelen en fietsen
Na vaststellen van de visie wordt - bij onderhoud van bestaande straten en aanleg van nieuwe straten - de ruimte zo ingericht dat voetgangers en fietsers voorrang krijgen op auto’s. In plaats van parkeerplaatsen voor auto’s, wordt de buitenruimte een plek waar je elkaar kunt ontmoeten en kunt spelen.
In het verkeer krijgen voetgangers en fietsers prioriteit. Dit kan door woongebieden in te richten als erf. En door binnen de bebouwde kom - waar mogelijk - de maximumsnelheid terug te brengen naar 30 km/u. Ook straten inrichten als ‘auto te gast straat’ is een goede optie, vooral waar veel fietsers de straat gebruiken. Veilig en prettig buiten zijn staat voorop.
Meer groen
Vanwege de klimaatverandering moet er ook meer ruimte komen voor het opvangen regenwater. Dat kan heel goed door meer planten en bomen in de buurt. Dit is ook beter voor de biodiversiteit en maakt de buurt prettiger.
Openbaar vervoer en deelauto’s
GroenLinks wil erg graag het openbaar vervoer verbeteren. Ook onze groene kernen moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. We willen vooral niet meer parkeerplaatsen aanleggen dan noodzakelijk. Liever moedigen we het gebruik van deelauto’s aan.
Sluipverkeer tegengaan
Deze mobiliteitsvisie is ook nodig omdat steeds meer auto’s de files op de snelweg ontduiken en door onze gemeente willen rijden. Of in onze gemeente parkeren in plaats van betaald te parkeren in de stad Utrecht. Dat er files staan betekent voor ons niet dat er meer asfalt moet komen. Dat leidt juist tot nog meer autoverkeer. We kunnen beter zorgen dat het niet aantrekkelijk is om door onze gemeente te rijden.
In de komende 30 jaar gaat ongeveer elke straat op de schop voor groot onderhoud. Dus na 30 jaar kan de bebouwde kom een volledig ander aanzien krijgen. Groener, veiliger en prettiger. Met minder auto’s en meer mensen op straat.
Donderdag 30 maart wordt er over deze visie besloten in de gemeenteraadsvergadering.