Op 21 april was het dan zover: de gemeenteraad ging een besluit nemen aan de hand van een initiatiefvoorstel van D66 en VVD. Die wilden aanvankelijk een proef van een jaar waarbij de winkels elke zondag open mochten. Een paar uur voor de vergadering werd het voorstel plotseling gewijzigd en werd de proef teruggebracht tot een half jaar. Ook werd een passage opgenomen waarin stond dat winkelbedrijven gevraagd zouden worden om afspraken te maken met de direct omwonenden over de bevoorrading op zondag. Dit om ook de fracties van PvdA en Beter De Bilt mee te krijgen.

De mogelijke invoering van de koopzondag hield velen al tijdenlang bezig. Raadsleden werden overstelpt met emails van veelal bezorgde inwoners en kleine middenstanders, aan de andere kant waren het vooral de grote supermarkten die pleitten voor een ‘gelijk speelveld’. Eerder had een burgerpeiling door de gemeente uitgewezen dat 37% voor en 37% tegen was, de overige 26% liet weten dat het hen niet uitmaakte.

Namens GroenLinks bracht Anne de Boer de bezwaren kernachtig onder woorden: “Niet overal en niet steeds hoeven we ons door de 24 uurs economie op de hielen te laten zitten, niet overal hoeft de ratrace doorgezet te worden. Niet elk stukje groen, niet elke minuut stilte moet ons inziens aan economische gewin worden opgeofferd.” 

Daarbij komt dat ernstig moet worden getwijfeld aan het argument dat het openen van de winkels op zondag een impuls zou kunnen betekenen voor de lokale werkgelegenheid. Hoogleraar Retail Cor Molenaar had de raadsleden begin maart al voorgehouden dat de toekomst van de detailhandel niet is gelegen in de koopzondag, maar in het vinden van creatieve oplossingen die het winkelen tot een leuke belevenis maken.

Hij vond dat de uitslag van de burgerpeiling de initiatiefnemers ertoe had moeten brengen om niet te kiezen voor een polariserend voorstel, maar te zoeken naar een ‘Biltse oplossing’. Die zag hij eerder in een voorstel van het CDA om de proef te beperken tot 12 extra koopzondagen per jaar, maar dit voorstel werd behalve door GroenLinks alleen gesteund door de SP.

Uiteindelijk slaagden de initiatiefnemers erin een meerderheid aan hun kant te krijgen, waarbij opviel dat de fracties van de lokale partijen Bilts Belang en Beter De Bilt verdeeld stemden. Verder stemden behalve GroenLinks ook CDA, SP, ChristenUnie en SGP tegen.

De proef waartoe nu is besloten, begint op 1 september en eindigt op 1 maart volgend jaar. Omdat echt heldere evaluatiecriteria ontbreken, voorspellen we nu al dat de discussie tegen die tijd in alle hevigheid zal terugkeren.