Op initiatief van GroenLinks/PvdA heeft de Biltse gemeenteraad besloten zich als 120e gemeente in Nederland 'schaliegasvrij' te verklaren. Dat wil zeggen dat de gemeente op geen enkele manier zal meewerken aan eventuele proefboringen naar schaliegas in de bodem. Het voorstel werd aangenomen met steun van CDA, ChristenUnie, Beter De Bilt, SP en een meerderheid van de fractie van D66.

Dat ook de bodem van Bilthoven Noord vermoedelijk schaliegas bevat, kwam aan het licht tijdens een drukbezochte informatieavond van GroenLinks op 20 november jl. waar gesproken werd door consultant Peter Polder, hoogleraar Klaas van Egmond en
GroenLinks-lijsttrekker Anne de Boer.
De laatste verwees naar het besluit van vier provincies en meer dan honderd gemeenten om zich ‘schaliegrasvrij’ te verklaren en hij kondigde aan de resultaten van de discussie door GroenLinks ook aan de Biltse gemeenteraad te zullen voorleggen.
Het nieuws over schaliegas in de Bilthovense bodem kwam van Peter Polder, consultant op het gebied van energie-transitie. Hij benoemde de risico’s van mogelijke schaliegaswinning, waarvoor per boorput vele miljoenen liters water nodig zijn. Bij de winning komt veel methaan vrij en het gebruik van chemicaliën kan leiden tot vervuiling van grondwater en desastreus uitpakken voor drinkwaterwinning. Ook is er kans op kleine aardbevingen in de ondergrond. Volgens Polder wegen de kosten niet op tegen de baten, zeker als ook de natuurschade wordt meegerekend wordt.
Biltenaar Klaas van Egmond, hoogleraar Milieukunde en Duurzaamheid aan de Universiteit van Utrecht, onderstreepte de genoemde risico’s. Fossiele brandstoffen (olie, gas) worden steeds moeilijker winbaar tegen steeds grotere risico’s, hogere kosten en minder rendement. Het aanboren van schaliegas leidt in zijn ogen tot uitstel van de hoogst noodzakelijke overgang naar schone en duurzame energie. Van Egmond hield een vurig pleidooi om nu vooral in te zetten op grootschalige energiebesparing en op investeringen in schone, duurzame energie, zoals zon en wind.
Raadslid Anne de Boer ging in op de politieke aspecten. Het recente onderzoek in opdracht van de regering naar de milieu- en veiligheidsaspecten van schaliegaswinning werd in wetenschappelijke kring negatief beoordeeld. Daarop besloot minister Kamp zelf de potentiële boorlocaties te beoordelen en daarmee is het winnen van schaliegas wat de regering betreft nog steeds niet van de baan. Voor Midden-Nederland heeft het bedrijf BNK een vergunning aangevraagd voor het verrichten van proefboringen. De GroenLinks-lijsttrekker vindt dat de positie daarom ook als gemeente stelling moet nemen: “Laten we niet op onze handen blijven zitten en afwachten tot er over ons besloten wordt en er straks voor ons grondgebied toch vergunningen worden verleend.”