De gemeente De Bilt wil toe naar een halvering van de hoeveelheid restafval. Op dit moment wordt jaarlijks per inwoner 207 kilo opgehaald en verbrand, dat moet terug naar 100 kilo. Alleen zo kan ook onze gemeente bijdragen aan de landelijke doelstelling om in 2020 75% van het huishoudelijk afval te recyclen. Een bijkomend voordeel is dat dan ook de afvalstoffenheffing omlaag kan. Na een uitgebreid traject van inwonersparticipatie presenteerde wethouder Anne Brommersma hiervoor onlangs een plan.

De belangrijkste wijziging bestaat eruit dat de inzameling van de PMD-zak wordt vervangen door inzameling via de huidige restafvalcontainer. Bij de hoogbouw, appartementencomplexen en in het centrum van het oude dorp De Bilt, Bilthoven en Hessenweg waar geen ruimte is voor een rolcontainer aan huis, gaat de inzameling plaatsvinden via ondergrondse containers. Iedereen krijgt dan een kleinere kliko voor het restafval en als je kijkt naar het grote volume van plastic en drank- en zuivelpakken, moet dat ook makkelijk kunnen.

Het College stelde voor om het restafval vanaf de zomer van 2017 eens in de 3 weken te laten ophalen, zodat iedereen eraan kan wennen, en met ingang van 2019 eens in de 4 weken. Een groot deel van de discussie in de gemeenteraad van 29 september ging over deze ophaalfrequentie. Verschillende fracties (behalve GroenLinks ook Beter De Bilt, ChristenUnie, PvdA en SGP) leek het verstandig en haalbaar om direct over te gaan op de vierwekelijkse inzameling. Anders moet men twee keer wennen en is twee keer een uitgebreid communicatietraject nodig. Een belangrijk voordeel zagen we ook in een verhoogde opbrengst van het gescheiden afval en een lagere afvalstoffenheffing.

Een raadsmeerderheid bleek echter nóg voorzichtiger dan het college en besloot tot een driewekelijkse inzameling gekoppeld aan een evaluatie eind 2018. Met andere woorden, of er in 2019 eens in de 4 weken wordt ingezameld, is onzeker geworden. Daarmee komt het realiseren van de landelijke doelstelling in gevaar en blijven de inwoners onnodig veel betalen voor de afvalstoffenheffing. Bijzonder teleurstellend was de opstelling van de andere coalitiepartijen (CDA, D66 en VVD) die het college hiermee afvielen en daarin werden gesteund door Bilts Belang en de SP. Onbegrijpelijk was de opstelling van de VVD die aankondigde tegen dit wijzigingsvoorstel te stemmen, maar vervolgens toch vóór stemde.

Een ander punt van discussie betrof het al dan niet inzamelen van het grof restafval tegen betaling. GroenLinks had daar bezwaar tegen, niet alleen vanwege de betaling die een probleem zou gaan vormen voor mensen met weinig inkomen, maar ook omdat al het grof restafval direct zou worden afgevoerd naar de verbrandingsoven. Woordvoerder Henk Zandvliet pleitte daarom voor een onderzoek om het grofvuil bijvoorbeeld via een werkgelegenheidsproject gratis te laten ophalen, waarna de herbruikbare grondstoffen alsnog via de milieustraat worden gescheiden. Wellicht kunnen Emmaus en de BIGA-groep hierin een rol spelen. Het GroenLinks-voorstel werd met een ruimte meerderheid (alleen Beter De Bilt tegen) aangenomen.

Tenslotte zegde sportwethouder Madeleine Bakker op vragen van GroenLinks toe om met de sportverenigingen te bespreken hoe de grote hoeveelheid aan lege blikjes en sportdrankflesjes apart kan worden ingezameld.