Op donderdag 30 maart besprak de gemeenteraad een notitie over een nieuwe aanpak van het armoedebeleid. Daarin is sprake van een breed pakket aan voorzieningen voor mensen met een smalle beurs en dat wordt ondersteund door alle fracties. “Terecht”, aldus raadslid Henk Zandvliet, “want onze gemeente staat op plaats 14 van de miljonairsgemeenten in Nederland en tegelijkertijd zijn er ook hier nogal wat mensen aangewezen op de Voedselbank en kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Het is ook onze morele plicht om daar wat aan te doen."
GroenLinks vroeg ook aandacht voor de communicatie over het armoedebeleid, want degenen die het aangaat, moeten wel goed op de hoogte zijn voor de mogelijkheden van ondersteuning. Mensen met een bijstandsuitkering zijn bekend bij de gemeente en zodoende meestal goed geïnformeerd. Maar het gaat ook om (parttime) werkenden met een laag inkomen, om mensen met een WW- of WAO-uitkering en om ouderen met alleen AOW. Bijvoorbeeld door het koppelen van bestanden kunnen ook zij bereikt worden en een motie die het College vroeg daar optimaal gebruik van te maken, kreeg brede steun.
Een ander discussiepunt betrof de kwijtschelding van gemeentelijke heffingen. Vorig jaar nog kregen bijstandsgerechtigden automatisch hiervoor géén aanslag, maar dat mag niet meer van het Rijk. Daarom was voor velen het aanslagbiljet voor 2017 een erg bittere pil, temeer daar men hier niet op gerekend had. GroenLinks fractievoorzitter Anne de Boer had daar in een eerdere raadsvergadering al zijn beklag over gedaan. PvdA en SP vroegen nu om degenen die in 2016 automatische kwijtschelding hadden gehad op de een of andere manier te compenseren. Voor GroenLinks was het bezwaar dat mensen die pas in 2016 in de bijstand zijn gekomen, hier niet van zouden mogen profiteren. Uiteindelijk staakten de stemmen en vond op 20 april een herstemming plaats. Vooraf drong GroenLinks er via schriftelijke vragen bij het College op aan, dat – in het geval de motie dan wél zou worden aangenomen – de compensatie óók gaat gelden voor de ‘nieuwe’ bijstandsgerechtigden. Die toezegging kwam er en uiteindelijk is de motie alsnog aangenomen.