De beslissing over de aangevraagde vergunning is aan de provincie Utrecht en aanvankelijk werd gedacht dat de gemeenteraad hierbij een adviserende stem zou hebben. In september bleek echter dat het niet aan de raad maar aan het college van BenW was om hierover een advies te verstrekken. Dit omdat er sprake is van slechts een geringe afwijking van het bestemmingsplan.

Daarbij heeft het college vrij weinig speelruimte: er mag alleen getoetst worden op ‘een goede ruimtelijke ordening’. Wel gaf het college de raad de kans om via de zogenaamde ‘voorhangprocedure’ zijn zienswijze kenbaar te maken. Met het oog daarop diende raadslid Anne Marie ’t Hart samen met Erik den Hertog (Bilts Belang) en een groot aantal andere fracties een motie in waarin de wens om de Ambachtstraat om te vormen tot woonstraat nog eens werd bevestigd. De motie werd breed gesteund en zal worden toegevoegd aan het advies van het college richting provincie.

Het woord is nu aan het college van GS. Ook de Statenleden van GroenLinks plaatsen grote vraagtekens bij de wenselijkheid van deze ontwikkeling en stelden hierover al vragen aan de verantwoordelijke gedeputeerde. Zodra de provincie een principebesluit heeft genomen, kunnen belanghebbenden hiertegen hun bezwaren indienen.

De Biltse gemeenteraad wil opnieuw in gesprek over de Ambachtstraat en kijken of er middelen kunnen worden uitgetrokken om in de toekomst verdere bedrijfsuitbreidingen te voorkomen. Wat GroenLinks en een meerderheid van de raad betreft was dit in elk geval de laatste keer.