We zijn er trots op dat we een aantal concrete, vernieuwende methoden voor het beter betrekken van inwoners in het coalitieakkoord hebben opgenomen. Wij willen namelijk dat mensen wat te zeggen hebben over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Dat ze mee kunnen praten en mee kunnen denken over de beslissingen die hen raken. En een gemeente zijn die luistert naar inwoners. Lokale participatie is essentieel voor het vergroten van het draagvlak bij grote thema’s als woningbouw en de energiestrategie. En vooral ook om echt samen te werken aan deze grote opgaven, want de gemeente kan dat niet alleen. 

Beginspraak en burgerberaad

Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het beter betrekken van kinderen en jongeren en over beginspraak. Dat wil zeggen dat betrokkenen al aan het begin van een proces kunnen vertellen over wat zij belangrijk vinden.

Eén andere vorm wil ik hier wat uitgebreider toelichten, omdat het een participatiemethode is die bij heel complexe vraagstukken veel kan opleveren. Deze vorm komt regelmatig in de landelijke politiek aan de orde als het gaat om klimaatbeleid. Maar niet iedereen weet dat dit is en hoe het werkt.

We hebben met de coalitiepartners namelijk afgesproken dat we een burgerberaad gaan organiseren, bijvoorbeeld voor klimaatbeleid. Een burgerberaad is een proces waarin een groep gelote burgers de gemeente helpt om besluiten te nemen. Het is belangrijk dat de mensen die meedoen samen een soort dwarsdoorsnede zijn van onze gemeente. En dat het goed georganiseerd wordt door een onafhankelijke partij. De deelnemers van het burgerberaad gaan aan de slag met een vraag en krijgen de tijd en middelen om kennis en informatie te verzamelen. Bijvoorbeeld door gesprekken met allerlei mensen die iets weten van het onderwerp of een bepaald belang hebben. Dat kunnen dus ook nu al actieve inwonersgroepen zijn, maar bijvoorbeeld ook jongeren en wetenschappers. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek om samen antwoorden te vinden op de vraag. Zij  komen dan met een pakket aan aanbevelingen aan de hele gemeente. De politiek wordt gevraagd de maatregelen uit te voeren. Daarom is het belangrijk dat ons college en wij als raad van tevoren goed afspreken wat er gedaan wordt met de uitkomsten. Ik hoop dat we met dit soort nieuwe manieren van participatie en samenwerking - onder andere met inwoners - de komende jaren een aantal lastige kwesties kunnen aanpakken!

 

“ Burgers zijn cruciaal voor het oplossen van de grootste uitdagingen van deze tijd! (Eva Rovers) ”