Patrick (van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) gaf een toelichting op de opbouw van het bos. Van inheemse soorten met struiken en open plekken, tot aan zones die aangelegd zijn met uitheemse soorten. Zoals de reuze levensbomen met hun specifieke schors en dichte bladerdek. Ook vertelde hij over het belang van de akkers die door het Utrechts Landschap zo ecologisch mogelijk beheerd worden. En die ruimte bieden aan diverse diersoorten om te 'fourageren' (naar eten te scharrelen). De deelnemers zagen sporen van hertjes, eekhoorns, een specht en de diverse dassenfamilies die in het Leijense bos hun thuis hebben.
Het gebied van het Leijense bos en Beukenburg is een belangrijk onderdeel van het natuurnetwerk in onze regio. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden, wordt de levensruimte van de verschillende soorten vergroot. En kunnen groepen - zoals de das - ook DNA uitwisselen met andere families. Op dit moment is een deel van het Leijense bos (het gedeelte direct grenzend aan de wijk de Leijen) nog eigendom van gemeente de Bilt. Het college is van plan om dit gedeelte over te dragen aan het Utrechts Landschap. Door die verkoop wordt de natuurwaarde van het gebied veilig gesteld. En kan het gebied 'integraal en ecologisch' beheerd worden (lees: er kunnen maatregelen genomen worden om inheemse flora en fauna centraal te stellen en in stand te houden).
De wandeling met de ‘boswachter’ werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd. “Ik heb nu sporen van dieren gezien, waar ik normaal gewoon over heen kijk. Ook de informatie over de geschiedenis vond ik interessant. Ik wist niet dat er zoveel te zien is in het bos!”, aldus één van de kinderen die meeliep.