Wie doet er mee met de Biltse Bermbrigade

Het bestuur wil in navolging van GroenLinks Baarn het initiatief gaan nemen voor een Biltse Bermbrigade.  Elke eerste zaterdag van de maand gaat een groep vrijwilligers een uurtje aan de wandel om zwerfafval te verzamelen. Het bestuur van GroenLinks De Bilt onderzoekt de kansen om ook in onze gemeente een Bermbrigade op te richten. We zouden kunnen beginnen om dit bij wijze van proef 3 maanden lang te doen en dan te kijken of het aanslaat. Voel je ervoor om hieraan mee te doen, stuur dan een e-mail aan Willem van der Windt: wvanderwindt@ziggo.nl

 
Initiatiefnemer uit Baarn, Maurice van der Valk, vertelt hoe dit in zijn werk gaat: "Wij begonnen in februari 2016 met vijf mensen, nu lopen er maandelijks soms wel 25 mee! De gemeente Baarn ondersteunt dit door het beschikbaar stellen van materialen: hesjes, verzamelzakken en grijpers waardoor je niet telkens hoeft te bukken."
De succesfactoren volgens Maurice zijn:
  • “Het is vrijwillig én vrijblijvend: mensen mogen eenmalig meelopen, er is ook geen enkele verplichting om er altijd bij te zijn.

  • Het is van ons samen: iedereen kan meebepalen waar we gaan lopen. Ook ontstaan er nieuwe ideeën, bijvoorbeeld om mee te lopen met de avondvierdaagse.

  • Het kost nauwelijks moeite: we lopen elke eerste zaterdag van de maand tussen tien en elf uur ergens in Baarn en het blijkt dat je in een uur heel wat zwerfafval kunt verzamelen.

  • Het is gezellig en verbindend: naderhand gaan we altijd ergens koffie drinken voor wie dat wil. Ik weet van een aantal dat zij dit heel fijn vinden, omdat hun netwerk redelijk klein is.”

De actie levert geregeld de nodige publiciteit op en krijgt heel veel waardering. Hopelijk leidt het óók tot meer bewustwording bij mensen dat ze hun afval niet zomaar op straat moeten achterlaten. En draagt het bij aan de inzet om statiegeld in te voeren voor flesjes en blikjes.