In 2012 ging auto-importeur Hessing failliet, onder meer als gevolg van de enorme kosten van een autoshowroom aan de A2. Eerder had hij voor het terrein aan de Utrechtseweg samen met projectontwikkelaar Verwelius een plan ontwikkeld voor een afgesloten villapark Bloeyendael, bedoeld voor de happy few. Daarvoor verleende de gemeente De Bilt destijds een bouwvergunning, maar het kwam nooit van de grond.
Het terrein ging vervolgens een paar keer van hand tot hand (het was zelfs nog even van de Nederlandse staat!) waarna Verwelius, inmiddels zelf eigenaar, met een nieuw plan op de proppen kwam. Dat plan hield in dat de Biltse Grift (weer) zou worden verlegd naar de Utrechtseweg en dat er deels woningbouw zou komen in een aangrenzend gebied dat door de provincie Utrecht is aangewezen als natuurgebied. Bij de vaststelling van de zogeheten ruimtelijke randvoorwaarden in november 2018 ging een minieme raadsmeerderheid (14-13) akkoord met de uitwerking hiervan. Ook toen stemden GroenLinks en de meeste oppositiepartijen tegen.
De bezwaren waren en zijn niet gericht tegen woningen op zich, zij het dat het niet het soort woningen zijn waar onze woningzoekenden naar op zoek zijn. De grootste bezwaren gaan uit naar de bebouwing van een stuk kostbaar natuurgebied, deel uitmakend van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit gebied vormt een belangrijke schakel in de route van veel dieren vanuit het Kromme Rijngebied naar het Noorderpark en verder naar de Oostvaardersplassen. Om die route in stand te houden en veiliger te maken, heeft de provincie Utrecht in samenwerking met de gemeenten De Bilt en Utrecht eerder veel geld geïnvesteerd in faunatunnels onder de Utrechtseweg en de Biltse Rading.
Vandaar dat ruim 1500 mensen een petitie ondertekenden die vroeg om het plan te beperken tot 100 woningen en om de in de natuur geplande overige 30 woningen elders te realiseren. Ook de organisatie van bewoners van de Utrechtseweg en organisaties als het IVN en het Utrechts Landschap steunden dat pleidooi.
In de raadsvergadering van 27 januari beklemtoonde GroenLinks woordvoerder Anne Marie ’t Hart dat het raadsvoorstel, als de natuur een stem had gehad, er nooit had mogen liggen: “Keer op keer lijkt het belang van waardevolle, weerloze natuur ten koste te gaan van andere belangen. Dit is wel de allerlaatste plek waar je in onze gemeente zou moeten bouwen. Voor GroenLinks staat dit plan voor het huidige probleem van deze tijd: het kwetsbare dat het aflegt tegen het machtige. Natuur versus winstmaximalisatie. Waarom moet dit plan er koste wat kost door?"
Zij deed een morele oproep aan de raad om niet met het plan in te stemmen en diende twee moties en een amendement in om de plannen uit te stellen en aan te passen. Deze werden echter met 13 tegen 14 stemmen verworpen. Vervolgens ging het om de stemming over het voorstel zelf.
Vooraf was ruim tevoren al duidelijk wie er in de raad verklaard voorstander waren van het plan (VVD, CDA, SGP en Bilts Belang) en wie tegen waren (naast GroenLinks ook PvdA, SP, Beter De Bilt, Forza De Bilt, ChristenUnie en Fractie Brouwer). Lange tijd was de hoop op een meerderheid tegen gevestigd op de fractie van D66, maar die liet enkele dagen voor het raadsdebat via het AD weten na ampele overwegingen toch met het plan te zullen instemmen.
Daarmee leek die meerderheid van de baan, maar doordat Margriet van de Vooren haar hart liet spreken en tegen stemde, is het kwetsbare natuurgebied dat aan het Hessingterrein grenst, alsnog gered. Aan Verwelius de keuze om alsnog het oude plan voor een dure villawijk te realiseren dan wel met een aangepast plan te komen dat wél rekening houdt met de natuur.