Wie zijn de drie winnaars van het Groene Lintje 2023? We stellen ze graag aan je voor:

Tuinderij Eyckenstein - Maartensdijk

Op de oude moestuin van Landgoed Eyckenstein bij Maartensdijk is Luuk Schouten in 2006 gestart met de teelt van biologische groenten. Op 0,7 hectare teelt en verkoopt hij een grote diversiteit aan groenten. Raapsteeltjes, wortelen, boontjes, bietjes, rucola, venkel, pompoenen, courgettes, sla, aardappelen en nog veel meer.

De moestuin is biologisch gecertificeerd. Van de potstalmest (van biologisch melkveebedrijf De Bonte Parels) tot de zaden. Door vruchtwisseling (gewassen worden steeds op verschillende vakken verbouwd), groenbemesters in de winter en de potstalmest wordt gewerkt aan een gezonde bodem. “Als we eerst een groente verbouwen waarbij veel stikstof in de bodem komt, planten we er daarna een gewas dat die stikstof weer opneemt.” Zo houdt Luuk de bodem gezond en een gezonde bodem voedt de planten. Alles wordt in de regio verkocht, het merendeel op de tuinderij zelf. Aan mensen uit De Bilt, een aantal restaurants en de Ekoplaza in Bilthoven.

Tuinderij Eyckenstein werd genomineerd voor het Groene Lintje 2023 omdat zij – al sinds 2006 - laten zien dat biologisch boeren – ook in onze gemeente – goed mogelijk is.

Tuinderij Eyckenstein Afspelen op YouTube

Boerderij ‘De Bonte Parels’ - Westbroek

Sinds 2013 runnen Christianne en Rutger Hennipman het melkveebedrijf De Bonte Parels in Westbroek. Zij zorgen – vanuit het idee van rentmeesterschap - voor in totaal zo’n 100 stuks vee, waarvan 60 melkkoeien. De overige 45 stuks vee zijn het jongvee, de kalfjes en de pinken, die in de toekomst melkkoeien worden.

Het stel kiest bewust niet voor een hoge melkproductie per koe maar voor een hoge levensproductie. De koe oud laten worden en haar in die periode zo lang mogelijk kunnen melken. Gemiddeld verlaat een koe op 8 jarige leeftijd de boerderij. Een stuk hoger dan de 5,5 jaar van het landelijk gemiddelde.

Christianne licht toe: ‘In grootschalig boeren zouden we geen plezier hebben. Koeien willen wij zo lang mogelijk melken, liefst tien jaar, en niet na vier of vijf jaar naar de slacht brengen. We hebben een band met onze beesten; alle dieren krijgen een naam. Ook hebben we er bewust voor gekozen om het vlees van onze koeien zelf lokaal af te zetten. Op deze manier hebben we invloed op het slachtproces en kunnen we zowel onszelf als de consument garanderen dat de dieren tot en met het slachten echt met respect en liefde worden behandeld.’

De Bonte Parels laat ook graag anderen meegenieten van het moois van hun bedrijf. Elk jaar ontvangt het familiebedrijf ruim veertig schoolklassen om kinderen te laten zien waar hun voedsel vandaan komt, kun je er een koe adopteren, verzorgen ze rondleidingen en is er een boerderijwinkel en melktap. Momenteel wordt er gebouwd aan een zuivelruimte, om nog meer eigen melk te kunnen verwerken. Als rentmeesters voelen de eigenaren zich verantwoordelijk voor de dieren, het milieu, de natuur en de mensen die uiteindelijk de melk en het vlees van onze koeien consumeren. Daarmee is deze genomineerde een parel voor de gemeente. Een goede reden voor een nominatie.

Boerderij De Bonte Parels Afspelen op YouTube

De Biltse Biet – De Bilt

De Biltse Biet, een buurtmoestuin aan de Blauwkapelseweg, bestaat al bijna tien jaar. Het is een laagdrempelig initiatief met drie kernwaarden: duurzaam, gezond en sociaal. Duurzaam staat voor verbouwen met zorg voor de natuur en zonder gif; gezond omdat de groep lekker bezig is in de buitenlucht en naar huis gaat met verse groenten van het seizoen; en sociaal omdat de leden alles delen: de groenten, de geneugten en de verantwoordelijkheden. Rondom het samen zaaien, wieden en oogsten, ontstaan vanzelf sociale verbanden.

‘De Biltse Biet is ook een moestuin die iets voor anderen wil betekenen. Zo werken er een aantal vluchtelingen uit het AZC in Utrecht om hun gedachten te verzetten en ondertussen te kunnen oefenen met Nederlands praten. Verder lopen middelbare scholieren hier stage, is de Biltse Biet te bezoeken door basisscholen en hebben we af en toe een open dag. Maar de basis om dit te kunnen doen is dat we het leuk vinden om samen te tuinieren, week in week uit, het hele jaar door’, vertelt tuincoördinator Joanne Ronhaar.

De Biltse Biet levert een mooie bijdrage aan een duurzaam, gezond en sociaal De Bilt. Daarom verdienden zij een nominatie voor het Groene Lintje.