In januari stemde een nipte meerderheid nog tegen het toenmalige bouwplan van projectontwikkelaar Verwelius voor het oude Hessingterrein. GroenLinks De Bilt was fel tegen de plannen van Verwelius om niet alleen 100 woningen te bouwen op het terrein zelf, maar ook nog eens 30 in een natuurgebied ten zuiden van de omgelegde Biltse Grift. GroenLinks en een groot deel van de oppositie hadden hiertegen onoverkomelijke bezwaren en bij de eindstemming kregen zij, volkomen onverwacht, steun van voormalig CDA-raadslid Margriet van de Vooren.
Na haar start eind mei is Anne Marie 't Hart (binnen het college verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening) in gesprek gegaan met Verwelius om tot een nieuw, toekomstbestendig woningbouwplan te komen. En dat is gelukt!
‘De stem van de natuur woog het zwaarste bij de gesprekken met Verwelius. Het terrein ligt pal naast een faunatunnel en aan Natuurnetwerk Nederland (NNN). Verder vormt dit gebied de groene buffer tussen de stad en ons dorp, en is het daarmee een van de kwetsbaarste stukken natuur in de gemeente. De stem van de natuur is daarom ook létterlijk aan tafel gevraagd; IVN en Utrechts Landschap zijn vanwege hun kennis meerdere malen gesprekspartner geweest. Ik ben blij dat zij en Verwelius daar beiden toe bereid waren. We hebben samen het terrein en de ecotunnel bezocht. Ook bewonersvereniging LUW heeft meerdere keren aan tafel gezeten om het gezichtspunt van omwonenden in te brengen. Via vele gespreksrondes zijn wij het afgelopen half jaar met Verwelius tot een voorstel gekomen wat beter is voor de natuur dan Plan Bloeyendael en het plan van Verwelius van januari 2022. Dit wordt onderschreven door natuur- en milieuorganisaties.’
Lees hier het volledige persbericht van de gemeente of het artikel van RTV Utrecht 'Meer woningen, maar betere bescherming natuur'.