Onze fractie denkt dat het goed is dat de spreidingswet er eindelijk door is. Hopelijk komt er daarmee heel snel een einde aan de schrijnende en mensonterende situatie die in Ter Apel regelmatig ontstaat. Wij geloven in een menswaardig asielbeleid en een inclusieve samenleving. Wij zijn dan ook blij, en vinden het onze plicht, dat ook de gemeente De Bilt zich gaat inzetten voor de opvang van asielzoekers. Audrey Kruiniger stelde er in het vragenhalfuurtje van 29 maart vragen over:

1. Er is meegedeeld dat de locatie Schapenweide onderzocht wordt als mogelijke locatie. Op dit moment is de relatie van de raad en gemeente met de verschillende bewonersverenigingen rondom de Schapenweide goed en constructief, en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Daarom ben ik benieuwd: in hoeverre worden de omwonenden in dat onderzoek betrokken en zijn er al plannen voor participatie?

2. In de gemeente Utrecht is het Plan Einstein van kracht. Hiermee wordt actief contact tussen omwonende inwoners en asielzoekers gestimuleerd. Door cursussen, activiteiten en ontmoetingen en initatieven als Welkom in Utrecht. Zodat nieuwkomers en inwoners elkaar leren kennen. En samen aan een toekomst werken waarin iedereen zich verbonden met wijk en buren voelt. Is onderzocht of ook De Bilt een dergelijke aanpak zou kunnen opzetten? Of zijn daar al plannen voor? 

De verantwoordelijk wethouder, dhr Smolenaers, was blij met de gestelde vragen. Vooral omdat er vanuit de samenleving al zorgen waren geuit over het nieuws. Het klopt dat de gemeente minimaal 277 asielzoekers moet gaan opvangen. Maar hij benadrukte dat het aantal mensen dat per locatie opgevangen zal gaan worden, afhankelijk is van de mogelijkheden van de locatie. Het is dus zeker niet zo dat alle 277 mensen bijvoorbeeld op de Schapenweide gehuisvest zullen worden. Sterker nog, de wethouder legde uit dat zelfs nog helemaal niet zeker is dát er op de Schapenweide een asielzoekerscentrum komt.

De wethouder benadrukte: “Op dit moment is de enige vraag die aan ons is gesteld of we ons als gemeente erin kunnen vinden dat het COA onderzoek doet naar mogelijke locaties. Niet alleen op de Schapenweide, maar dus naar meerdere locaties. Ondanks dat er dus nog geen concreet verzoek is, vonden we het als college verstandig om de bewonersgroepen rondom de Schapenweide hierover telefonisch in te lichten. Pas als het COA na onderzoek heeft geconcludeerd dat één van de locaties geschikt is, is de volgende stap dat zij een verzoek zullen doen om op die locatie een asielzoekersopvang te realiseren. Natuurlijk zullen wij op dat moment, als zo’n verzoek er eenmaal ligt, uitgebreid in gesprek gaan met omwonenden.”

Op vraag 2, over het plan Einstein, zei de wethouder: “Op het moment dat er een geschikte locatie voor vluchtelingenopvang is gevonden, dan worden de buurt en de omwonenden uiteraard betrokken. Hierin werken de gemeente en het COA samen. Zij zetten de expertise in van het provinciale Kansenmakersteam, die alle Utrechtse gemeenten helpt bij het realiseren van hun asielopvang. Uit hun koker komt trouwens ook het Plan Einstein. Deze manier van opvang spreekt ons als college in ieder geval zeer aan. Wij zullen daaruit ook zeker onze inspiratie halen voor onze in te richten asielopvang.”