De Biltse leden van GroenLinks en PvdA zijn goed te spreken over het werk van de raadsfractie en van wethouder Herman Mittendorff in de afgelopen twee jaar. Dat bleek tijdens een gezamenlijke ledenvergadering op 17 april.

Dankzij de deelname van GroenLinks/PvdA aan de coalitie met VVD en D66 konden een aantal belangrijke resultaten worden geboekt, vooral voor inwoners met een laag inkomen. Zo kreeg de fractie het voor elkaar, dat bedrijven die voor de gemeente werken én de gemeente zelf meer uitkeringsgerechtigden aannemen. Ook is besloten om een aantal vergoedingen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), zoals die voor een traplift, inkomensafhankelijk te maken. Onder verantwoordelijkheid van wethouder Mittendorff is het project MENS ontwikkeld dat voorziet in een totaalpakket aan diensten op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen. Hierdoor blijft 10% van de ouderen langer thuis wonen, omdat ze voldoende ondersteuning krijgen. De aanpak van De Bilt wordt dan ook door de landelijke Raad voor de Volksgezondheid & Zorg als een voorbeeld beschouwd voor andere gemeenten.

Dankzij dit pakket blijft 10% van de ouderen langer thuis wonen, omdat ze voldoende ondersteuning krijgen. De aanpak van De Bilt wordt dan ook door de landelijke Raad voor de Volksgezondheid & Zorg als een voorbeeld beschouwd voor andere gemeenten.

GroenLinks/PvdA maakt zich verder sterk voor een duurzaam De Bilt, maar tot teleurstelling van de fractie hebben niet alle partijen dit onderwerp hoog op de agenda waardoor het beleid tot nu toe nog onvoldoende uit de verf komt. Toch zijn ook hier successen geboekt: De Bilt werd in 2011 Fairtrade Gemeente en er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van een plan om te komen tot een coöperatie voor de opwekking en levering van duurzame energie.

Samen met D66 en de Fietsersbond is het gelukt de veiligheid voor fietsers bij de busdoorsteek van de Utrechtseweg naar de Dorpsstraat te verbeteren. Ook bij de nieuwe plannen voor de rotonde bij bedrijventerrein Larenstein en de tunnel bij de Leijenseweg heeft fietsveiligheid de hoogste prioriteit. Wat het openbaar vervoer betreft dreigde door bezuinigingen een groot deel van de route van buslijn 77 te vervallen, maar dankzij de inzet van de fractie kon deze maatregel gedeeltelijk worden tegengehouden.

Een ander aandachtspunt is het autoverkeer op de A27. De fractie vroeg het college protest aan te tekenen tegen de verhoging naar 130 km/uur op de A27. En ook is het college gevraagd om de bewoners rond de A27 juridisch te ondersteunen bij hun acties tegen de verbreding van deze snelweg.

De fractie kondigde verder aan de plannen voor de ondertunneling van de spoorbaan en voor winkelcentrum De Kwinkelier kritisch te blijven volgen om ervoor te zorgen dat karakteristieke panden en het groene karakter behouden blijven.

De vergadering werd afgesloten met een vooruitblik door wethouder Mittendorff. Hij gaf aan zich ernstig zorgen te maken over de gevolgen voor de gemeente De Bilt van de bezuinigingen van het kabinet-Rutte. Toch had hij ook nog goed nieuws in petto, want hij kon melden dat het college inmiddels een oplossing heeft gevonden voor de plaats van het nieuwe zwembad.