Meer gemeentelijke zeggenschap over de zorg is een goeie zaak, maar er zijn grote vraagtekens bij te plaatsen als die gepaard gaat met diep ingrijpende bezuinigingen. Dat bleek overduidelijk tijdens de goed bezochte bijeenkomst met Tweede Kamerlid Linda Voortman, die GroenLinks De Bilt op 8 april organiseerde over de toekomst van de zorg.
Redelijk optimistisch was Marjan Maarschalkerweerd van Cliëntenbelang Utrecht. Zij zag kansen om veel meer dan tot nu toe uit te gaan van de behoeften van de gebruikers als het gaat om de jeugdzorg, de participatiewet en de AWBZ.
GroenLinks Kamerlid Linda Voortman was een stuk kritischer vanwege de enorme bezuinigingen waar de gemeenten mee te maken krijgen. Zo wordt er maar liefst 75% gekort op de huishoudelijke hulp. Dat maakt het in haar ogen moeilijk mee te denken met een op zich positieve ontwikkeling. Zij maakt zich sterk voor het behoud van het PGB, het bieden van mogelijkheden voor mensen die het niet zelf kunnen organiseren en ook voor de positie van werkers in de zorg.
De aanwezigen vroegen zich af of mensen nog wel meer taken aan kunnen als het gaat om het verrichten van mantelzorg, is de grens niet al bereikt? En leidt meer maatwerk wel tot bewustere keuzes bij de besteding van het beschikbare geld?
Wethouder Herman Mittendorf, als gast aanwezig, maakte duidelijk dat de gemeente al jaren geleden is begonnen zich voor te bereiden op een verdere decentralisatie na de invoering van de WMO. Daartoe is de Stichting Mens De Bilt opgericht en ook de nieuwe taken zullen daar worden ondergebracht. Tegelijkertijd is nog grotendeels onbekend hoe de decentralisatie er precies uit gaat zien en of er straks bijvoorbeeld voor de gemeenten ruimte is voor het hanteren van inkomensafhankelijke eigen bijdragen.
Linda Voortman gaf aan dat de avond voor haar een aantal waardevolle gedachten en ideeën had opgeleverd voor het debat dat binnenkort in de Tweede Kamer gaat worden gevoerd.