GroenLinks is erg blij met het initiatief om te komen tot een lokale duurzame energiecoöperatie. Die gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een energie-neutrale gemeenschap in 2030!
Dat is ook de ambitieuze doelstelling van het Biltse gemeentebestuur. Maar om dat te bereiken zijn grote inspanningen nodig: van burgers, van bedrijven en van de gemeente zelf. Want De Bilt draait nu nog voor meer dan 90% op fossiele brandstoffen.

Dat kan en moet anders: door véél meer energie te besparen én door op allerlei manieren te werken aan de opwekking van energie uit duurzame bronnen. De plannen voor de energiecoöperatie werden gepresenteerd tijdens een goedbezocht symposium 'Duurzaam Dichtbij' op 17 april jl.

LDEC-voorzitter Martijn de Loor noemde als belangrijkste motivatie het werken aan een betere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen als het gaat om de opwekking en het gebruik van energie: “Wij zijn een lokale coöperatie, omdat wij geloven in de kracht van een lokaal burgerinitiatief.  Die kracht berust op de menselijke maat , de directe nabijheid van de deelnemers en de zichtbaarheid en impact van onze inzet.”


Na de pauze maakte Ad van Wijk, hoogleraar Duurzame Energie aan de TU Delft, duideijk dat we op het verkeerde spoor zitten door de enorme inefficiëntie van onze huidige lampen (‘hangende kachels’) en auto’s (‘rijdende kachels’). Zelf actief bij de lokale energiecoöperatie in Houten gaf hij het voorbeeld van een transportbedrijf in ’t Goy, dat het wagenpark laat rijden op groen gas, nu nog afkomstig uit Brabant, maar binnenkort van een vergister op een nabij gelegen pluimveebedrijf. De CO2 die daarbij vrijkomt, kan weer worden ingezet in een Houtense koelcel voor appelen en peren.


De avond werd afgesloten door Thijs de la Court, GroenLinks-wethouder in Lochem en mede-initiatiefnemer van Lochem Energie. Hij benadrukte dat een lokale energiecoöperatie vooral een zaak is van de lokale gemeenschap. De rol van de gemeente is het ondersteunen van het proces en als wethouder brengt hij een groot deel van zijn tijd door, niet in Lochem maar in Den Haag, om daar bij de VNG, de SER en het kabinet te pleiten voor optimale voorwaarden voor lokale energieopwekking.

GroenLinks roept iedereen op om lid te worden van de energiecoöperatie en zo te helpen de energieneutrale doelstelling voor 2030 te realiseren. Voor meer informatie: kijk op www.ldec-debilt.nl.