De Bilt heeft al jaren een vriendschapsrelatie met de Duitse gemeente Coesfeld. Die was tot nu toe vooral van betekenis op het terrein van sport en muziek, maar er zijn ook goede mogelijkheden voor uitwisseling als het gaat om duurzaamheid. Dat bleek op 15 februari tijdens het werkbezoek van de fractie van de Grünen aan de gemeente De Bilt.

Na een gastvrije ontvangst door de burgemeester op het gemeentehuis bracht de delegatie een bezoek aan de biologische tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk. Tuinder Luuk Schouten gaf hier een uiteenzetting over het ontstaan van de tuinderij op het terrein van de historische moestuin van het landgoed Eyckenstein. Sinds 2006 teelt hij groenten en fruit zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest en tegelijkertijd werkt hij aan het herstel van de monumentale 19e eeuwse kassen.


Vervolgens ging het gezelschap naar de Kwinkelier waar GroenLinks lijsttrekker Anne de Boer vertelde over het wanbeheer door de projectontwikkelaar die geleid heeft tot de duidelijk te constateren verpaupering en leegstand. “Er is nu een nieuwe eigenaar die belooft binnenkort aan de slag te gaan.  Als GroenLinks hopen we dat die belofte gestand wordt gedaan.  De gemeente moet ondertussen met spoed de grote projecten bij  het station, aan de Julianalaan en het Vinkenplein af gaan maken. Ook Bilthoven verdient een aantrekkelijk winkelcentrum.”


In de middag was er een openbare bijeenkomst in het H.F. Wittecentrum die begon met een inleiding door woordvoerder Norbert Vogelpohl. Hij gaf aan dat de zogenaamde Energiewende na de kernramp in Fukushima in Duitsland een enorme impuls heeft gegeven aan de productie van schone energie, ook in de gemeente Coesfeld. Minstens zo belangrijk is de inzet op de warmte-isolatie van woningen en gebouwen. In het kader van het programma ‘Clever Wohnen’ kunnen huizenbezitters tegen een sterk gereduceerd tarief een warmtescan laten uitvoeren, waarna de helft van de deelnemers kiest voor het uitvoeren van een of meer isolatiemaatregelen. Het programma wordt gefinancierd uit bijdragen van de gemeente, de installatiebedrijven en de banken.


Een tweede inspirerend voorbeeld uit Coesfeld heeft betrekking op het openbaar vervoer. Door toepassing van moderne technologie is het mogelijk geworden om te werken aan vervoer op maat, waarbij de ‘Schülerbus’ en de ‘Bürgerbus’ telkens de route aanpassen naargelang de behoefte van de reizigers.


Als het aan beide groene partijen ligt gaat er de komende jaren veel meer gedaan worden aan het uitwisselen van kennis tussen de twee gemeenten op het gebied van duurzame ontwikkeling. Op die manier kunnen ook stedenbanden bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering en aan een betere toekomst voor de volgende generaties.