In de nota Groene meters maken, het Duurzaamheidprogramma 2015-2018 van De Bilt, worden twee pijlers voor het duurzaamheidsbeleid in de gemeente genoemd: energieneutraliteit en circulaire economie. Op 26 maart 2015 heeft de gemeenteraad dit Duurzaamheidprogramma vastgesteld. Gesprek met wethouder Anne Brommersma
“Duurzaamheid doen we met zijn allen.”
Werken aan energieneutraliteit is niet nieuw, het stimuleren van een circulaire economie voor veel mensen wel. Wat kan de gemeente doen en wat kunnen burgers doen om het hergebruik van producten en grondstoffen te maximaliseren en om de hoeveelheid afval te minimaliseren.
In gesprek met Anne Brommersma, wethouder duurzaamheid.
Waarom circulaire economie als één van de speerpunten in de Duurzaamheidsagenda? “Met de beperkte middelen en tijd die we hebben, is prioriteiten stellen belangrijk. People, planet en profit zijn natuurlijk alle drie belangrijk in een duurzaamheidsbeleid. Ik koos er voor om de komende jaren vooral te focussen op het planet-deel. Daar is voor De Bilt nog een heleboel te doen!
Energieneutraliteit komt dan natuurlijk meteen in beeld. Op dit terrein gebeurt ook al het een en ander. Circulaire economie is als term minder bekend in De Bilt, maar erg belangrijk als het over het behoud van onze planeet gaat. Afvalscheiding valt er onder. Circulair gedacht moeten we het trouwens niet meer over afval hebben, maar over grondstoffen. Alles wat wij in onze kliko’s gooien, zou hergebruikt kunnen worden voor nieuwe dingen. ”
Welke rol heeft de gemeente?
“We moeten uitkijken met alles bij de gemeente te leggen. Duurzaamheid is een thema dat we met zijn allen doen. En dat gebeurt ook. We hebben een Repaircafé, een mooi voorbeeld van circulaire economie; dat is een bewonersinitiatief. Hetzelfde geldt voor de fairtrade werkgroep. De gemeente heeft daar geen bemoeienis mee gehad. E en taak van de gemeente is om bewoners te stimuleren én hen te faciliteren in het goed scheiden van hun afval. En ik wil ook graag, en dat hebben we ook in ons beleid opgenomen, dat de gemeente zelf het goede voorbeeld geeft in de ontwikkeling naar een no waste gemeente. Het zou mooi zijn als steeds meer organisaties vanuit de circulaire gedachte gaan (samen)werken: steeds minder afval, een langere gebruiksduur van producten en steeds meer hergebruik.”
Ambities van de wethouder
“Ik wil realiseren dat de gemeente De Bilt een no waste organisatie wordt. Dat betekent dat het college en de ambtenaren het goede voorbeeld geven: geen restafval meer. En het zou mooi zijn als ook andere organisaties, zoals scholen of bedrijven, dat gaan doen. Daarnaast wil ik dat het percentage afval dat gescheiden wordt in ieder geval van de huidige 61% naar 75% gaat. Dat zijn ambities van nu. De ontwikkelingen op het terrein van duurzaamheid gaan snel. Ik weet zeker dat als we dit gesprek over 2 jaar nog een keer hebben, de doelstellingen hoger zullen liggen.”
__________________________________________________________________________________
Meer weten over circulaire economie en concrete stappen in De Bilt op weg naar een duurzame toekomst? Kom op 15 juni a.s. om 20.00 uur naar de thema-avond over circulaire economie in het H.F. Witte Centrum De Bilt. Spreker is Arthur ten Wolde.
(zie ook: www.debilt.groenlinks.nl)