"Mensen zitten niet voor hun lol in de bijstand", aldus Kamerlid Linda Voortman. Zij was één van de deelnemers aan de thema-avond die GroenLinks De Bilt op dinsdag 15 november a.s. organiseerde over 'moderne solidariteit'. Het is in haar ogen dan ook terecht dat GroenLinks zich in het concept-verkiezingsprogramma uitspreekt voor een socialere vorm van bijstand dan nu: zonder tegenprestaties en allerhande eisen ten aanzien van de woon- en leefsituatie. De gelden die nu worden uitgegeven voor controle kunnen op die manier ook veel beter worden besteed. Of GroenLinks ook de keuze gaat maken voor een basisinkomen is nog de vraag. Daarover zal het congres van december een uitspraak doen als het verkiezingsprogramma definitief wordt vastgesteld.

 

De avond over Moderne Solidariteit werd ingeleid door Jasper Blom,. oud-directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks en één van de opstellers van het verkiezings-programma. Behalve de bijstand stipte hij nog twee belangrijke punten aan: een verplichte basisvoorziening voor arbeidsongeschiktheid ten behoeve van zzp'ers en de instelling van een vierdaagse werkweek.

Er zijn zzp'ers die kiezen voor 'vrijheid, blijheid' en zich keren tegen een verplichte verzekering, maar voor zeer velen is een dergelijke verzekering eenvoudigweg te kostbaar. De aanwezigen voelden daarom toch wel veel voor een verplichte basisverzekering voor álle werkenden, zoals we die ook kennen voor ziektekosten.

Het voorstel voor een vierdaagse werkweek komt voor uit het gegeven dat nu 1,5 miljoen mensen aan de kant staan en vele anderen te kampen hebben met verschijnselen als stress en burn out. Maar de vraag rijst of dit in één keer wettelijk geregeld moet worden dan wel dat de vierdaagse werkweek in eerste instantie moet worden ingevoerd bij de overheid. Ook vroegen sommigen zich af of we niet verder zouden moeten gaan en niet alleen het betaalde werk eerlijker zouden moeten verdelen, maar ook het huishoudelijk werk en het maatschappelijk noodzakelijke vrijwilligerswerk.

De komende weken zal er binnen GroenLinks nog de nodige discussie plaatsvinden over deze en andere thema's uit het concept-verkiezingsprogramma. En Linda Voortman sprak de verwachting uit dat deze zullen leiden tot een inspirerend nieuw programma: niet te detaillistisch en met een sterke nadruk op de noodzakelijke grote veranderingen: het aanpakken van de ongelijkheid, het economisme en de klimaatverandering.