Wethouder Anne Brommersma kan tevreden terugkijken op de raadsbehandeling van ‘haar’ Routekaart naar een Energieneutraal De Bilt. Deze stevige ambitie is vertaald in duidelijke beleidslijnen over prioriteit bij energiebesparing van huishoudens, vermindering aardgasverbruik, opwekking van schone energie (zon en wind). Maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en particulieren zullen daar een belangrijke rol bij spelen. 

“De gemeente moet leiderschap tonen om van ambitie naar implementatie te komen”, zo citeerde Anne de Boer namens GroenLinks uit het rapport ‘Tussenstop 2020’  dat door het college aan de raad was aangeboden. “In 2020 kunnen we 12% van de benodigde besparing en 7% van de benodigde schone energie binnenhalen om in 2030 energieneutraal te zijn.” Hij beklemtoonde dat De Bilt daarmee weliswaar hard bezig is met een inhaalslag ten opzichte van andere gemeenten, maar dat er tegelijkertijd nog een lange weg te gaan is om onze ambities te realiseren.

GroenLinks wees op de verdiensten van het unieke Bilts Energie Akkoord waartoe in 2015 door de raad werd opgeroepen. Hierin hebben bedrijven en maatschappelijke organisaties hun plannen voor energiebesparing en productie van schone energie ingebracht. Ook de inzet van BENG!  en de woonstichting SSW werden als voorbeeld genoemd.

Geen van de moties van de oppositie om de ambities te verminderen (SGP over aardgasverbruik) of van de coalitie om juist iets aan te scherpen (GroenLinks over bijvoorbeeld de voorbeeldrol van de gemeente) haalde een meerderheid.  De SP–fractie had het al aan het begin van het debat gezegd: “Dit is een goed stuk en het hoeft niet verbeterd te worden.”