Afgelopen week was het nationale fairtrade week. Raadslid Henk Zandvliet vertelt ons over zijn werkzaamheden als voorzitter van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland en van de fairtrade werkgroep in De Bilt.
"Het kan niemand ontgaan zijn: afgelopen week was het weer Fairtrade Week. Met in zo’n beetje alle supermarkten aantrekkelijke aanbiedingen van fairtrade producten en op veel plaatsen leuke evenementen. Zelf mocht ik twee nieuwe Fairtrade Gemeente titels uitreiken: op maandag in Hilversum en op woensdag in mijn geboorteplaats Aalsmeer. Daarmee kwam het totale aantal in Nederland op 81, waaronder de 4 grote steden. Wereldwijd zijn het maar liefst meer dan 2000!
Die uitreiking in Aalsmeer was wel heel bijzonder, want begin jaren ’70 werd ik daar actief in de Wereldwinkel. Ik was vooral geïnspireerd door het werk van een oudere neef die als missionaris werkte in Tanzania. Ik schrijf wel ‘in de Wereldwinkel’, maar eigenlijk hadden we nog helemaal geen winkel. Tijdens de wekelijkse koopavond verkochten we bij goed weer op straat solidariteitskoffie en rietsuiker. Later kregen we een ruimte in een jongerencentrum en in die tijd werd daar ook Betty actief, de drijvende kracht achter het behalen van de Fairtrade Gemeentetitel. Ontzettend leuk om haar na zoveel jaar opnieuw tegen te komen.
Zelf ben ik voorzitter van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland (daarom mocht ik die titels uitreiken) én van de plaatselijke werkgroep in De Bilt. Op woensdagmiddag moest ik kiezen, want burgemeester Sjoerd Potters kwam op bezoek in de Wereldwinkel aan de Looydijk. Hij zou daar onze nieuwe website (www.fairtrade-debilt.nl) lanceren. Ditmaal ging Aalsmeer voor, maar ik heb de burgemeester via een videoboodschap toegesproken, voor hem een leuke verrassing.
In De Bilt kennen we trouwens ook al 5 Fairtrade Scholen, 2 Fairtrade Kerken en 1 Fairtrade voetbalclub (alle teams van FC De Bilt trainen en spelen met fairtrade ballen). En in Maartensdijk hebben we de eerste Fairtrade Scouting groep ter wereld! Vanuit Zweden is daar ook al belangstelling voor getoond. Want de internationale beweging voor eerlijke handel groeit sterk.
Als consument of als bedrijf kun je het verschil maken door waar mogelijk te kiezen voor producten met het Fairtrade keurmerk. Daarmee help je de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden aan een betere toekomst, ook voor hun kinderen. Door betere arbeidsomstandigheden en productiemethoden, door het tegengaan van kinderarbeid én vooral door een eerlijke prijs. Voor andere keurmerken, zoals UTZ en Rainforest Alliance, is dat laatste helaas nog steeds een taboe.
Ik hoop echt dat de gemiddelde consument niet alleen fairtrade producten koopt als ze, zoals afgelopen week, in de aanbieding zijn maar ook deze week en in de weken daarna. De Sinterklaastijd komt er weer aan, de tijd van de chocoladeletters. Ik roep alle Sinten in Nederland op om bij de aankoop daarvan nog eens goed te letten op het Max Havelaarlogo, want alleen dan ben je er zeker van dat er een eerlijke prijs voor wordt betaald."