Column van Rinus Scheele, campagneleider gemeenteraadsverkiezingen GroenLinks De Bilt. Rinus heeft van 2007 tot 2015 namens de Fietsersbond meegepraat over verkeersstructuur in de gemeente De Bilt.

De afgelopen jaren heb ik menige avond besteed aan het bepleiten van goede fietsroutes. Het is leuk om voor een heleboel knelpunten oplossingen te bedenken. Het mooie is dat het beleid van de gemeente geheel in lijn is met de insteek van GroenLinks: terugdringen van onnodig autogebruik en bevorderen van het fietsverkeer. Maar dan de bittere werkelijkheid. Als het prachtig geformuleerde beleid, dat overigens al stamt uit 1976, concreet dreigt te worden, blijkt het slechts van papier.

Bijvoorbeeld het tunneltje Kapelweg (tunneltje onder de Utrechtseweg door van het kloosterpark richting De Bilt). In 2005 kwam er geld voor de fiets-filevrij route Bilthoven-Houten. Onderdeel van de life-science as. Voor kleine aanpassingen, zoals snoeien, asfalteren en verbreden. Bij de herinrichting van de Utrechtseweg is de tunnel Kapelweg in 2007 opgenomen als project voor renovatie of vervanging. Die tunnel is cruciaal voor pakweg 2000 fietsers per dag die hierlangs naar de Uithof gaan. Ook buspassagiers moeten hier op de heen- of terugreis onder de Utrechtseweg door. Alle kansen dus om de route station Bilthoven-Uithof aan te pakken. Beleid en geld beschikbaar. De klankbordgroep van omwonenden koos voor een Anton Pieck sfeertje, waarbij de parkeerplaatsen verplaatst werden en het tegelfietspad naar de tunnel een onverhard pad werd. Resultaat anno 2009: een uiterst sfeervol hondenuitlaatlaantje langs de Kapelweg. Het bleek immers al snel dat een onverhard pad noch voor de fietsers, noch voor de buspassagiers een aantrekkelijke optie is. Fietsers en voetgangers kruisen elkaar sindsdien pal voor de tunnelhelling. Aan de tunnel zelf is tot op heden, 2017, niets gedaan. Omdat omwonenden willen dat eerst de parkeerproblemen opgelost worden, wordt elk voorstel geruisloos weer onderaan de stapel gelegd. Dus al 10 jaar geen enkele beweging. Behalve dan 40 nieuwe parkeerplaatsen iets verderop. Maar die zijn alweer vergeten.

Ander voorbeeld: rotonde Larenstein. Vanwege de ontwikkeling van het bedrijvenpark Larenstein is er een rotonde aangelegd voor autoverkeer van de Groenekanseweg naar de Rading, met een speciale zijtak naar een benzinepompstation. Ook is schuin tegenover de toch al lastige afslag naar Weltevreden de hoofdtoegang naar het bedrijventerrein gepland. Bepaald geen ideale situatie voor jonge fietsertjes op weg naar de basisscholen of sportvelden. De Grontmij had een prima rotonde getekend, waarmee fietsertjes veilig de Groenekanseweg konden oversteken om verder autoluw naar Weltevreden te gaan. De Fietsersbond vond het best om hiervoor een stukje overbodig geworden fietspad op te offeren zodat er wat extra bomen geplant konden worden. Uitkomst: de fietsrotonde is half aangelegd. De schoolkinderen gaan langs het benzinepompstation en steken over bij de nog gevaarlijker geworden oude oversteek naar Weltevreden. Drie mogelijke redenen uit de wandelgangen:

1. Dorstige auto’s: de Raad is meegetrokken in een broodje aap verhaal alsof de afslag naar de benzinepomp gevaarlijker zou zijn dan een gewone aftakking. Dat is nooit onderzocht.

2. Behoud van een karakteristieke boom: tja: dat was wel nodig nadat er 67 bomen omgehakt waren om meer parkeerruimte te krijgen op het bedrijventerrein.

3. De ecologiE: er ligt inderdaad een watergangetje van het Beukenlaantje naar het water langs de Rading. Langs die monumentale boom onder een rooster door. Onder de afslag en de Groenekanseweg door in een duiker. Zou een fietspad hier de ecologie bedreigen?

Het is duidelijk: geen enkele dorpspoliticus gaat parkeerplaatsen of bomen opofferen aan fietsveiligheid. Beleid of niet. Immers: een enkele aanwonende zou de volgende keer op een andere partij kunnen stemmen. En fietsers, vaak forensen of scholieren, stemmen mogelijk niet in De Bilt. Jezelf serieus nemen als raad leidt maar tot zetelverlies. Het kan natuurlijk anders. Nu al op de rol: de tunnel Kapelweg. De provincie heeft het op de begroting gezet. Rug rechthouden, gemeenteraad! De Jan Steenlaan wordt misschien een fietsstraat. Doorbijten, wethouder!

Het zou helpen als GroenLinks in maart iets groter wordt. En de hofleverancier van non-fietsbeleid een tikkie kleiner. Dan kan fietsbeleid wel uitgevoerd worden. Dan gaat algemeen belang weer boven partijbelang. Zelfs als het om fietsers gaat.