Op woensdag 21 november organiseerde GroenLinks De Bilt een goedbezochte bijeenkomst over het basisinkomen. Onze plaatsgenoot Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO, leidde het gesprek en maakte iedereen alvast attent op een uitzending van het programma Tegenlicht op zondag 25 november (21.05 uur op NPO2). Daarin pleit Rutger Bregman voor het basisinkomen als burgerrecht (kijk anders via Uitzending Gemist).
Belangrijkste spreker was oud-Europarlementariër en voorzitter van de Vereniging Basisinkomen, Alexander de Roo. Hij beschreef de discussies over wenselijkheid en haalbaarheid die er al sinds het begin van de vorige eeuw plaatsvinden in binnen- en buitenland. Dat het haalbaar is, staat volgens hem vast en hij sprak de hoop uit dat de experimenten die op dit moment worden gehouden in Canada en Finland, ook zullen bijdragen aan verbreding van de steun voor een ‘onvoorwaardelijk basisinkomen’ (OBI) in Nederland.
Het OBI is een bedrag waar je zonder luxe van kunt leven, terwijl je daarnaast zonder beperking mag bijverdienen. Het OBI is onvoorwaardelijk, omdat iedereen er recht op heeft, onafhankelijk van inkomsten of vermogen. Dat zorgt meteen voor minder regelgeving en controle. Met een OBI ben je minder afhankelijk van je werkgever, zodat betaald werk een keuze wordt en geen plicht. Door de afname van de werkdruk ontstaat er meer ruimte voor vrijwilligerswerk, meer ruimte voor de eigen invulling van het leven en minder belasting voor het milieu, omdat de overproductie afneemt.
Een basisinkomen zou onder meer het antwoord zijn op de zgn. armoedeval. Als je nu vanuit de bijstand gaat werken tegen het wettelijk minimumloon, ga je er netto op achteruit. Het basisinkomen draagt ook bij aan een betere gezondheid en in het algemeen aan verbetering van het welzijn.
De Roo kreeg bijval van de andere sprekers: organisator van de avond Rinus Scheele, Bea Visser (jarenlang werkzaam als zzp’er) en Marieke van Nimwegen van de Budgetkring. Bea heeft zelf ervaren dat de verlaging van het btw-tarief voor onderhoudswerkzaamheden een enorme impuls betekende voor de werkgelegenheid. Zij pleitte voor het goedkoper maken van de factor arbeid en ziet daarbij ook een rol weggelegd voor het basisinkomen. Ook Marieke is daarvan een sterke voorstander op basis van haar ervaringen met de Budgetkring. Dat is een leefstijlprogramma dat mensen op basis van hun eigen doelstellingen stimuleert anders om te gaan met geld, gezondheid en milieu. Zij leggen zichzelf taken en huiswerk op en geven elkaar feedback en tips bij het realiseren van concrete doelen.