• Energie schoon opwekken. We willen dat de provincie de energietransitie versnelt. Het is de hoogste tijd om echt door te pakken. We moeten groter denken en doen, lef en leiderschap tonen. We moeten meer schone energie opwekken. Daarbij is het van het grootste belang dat niemand achterblijft. De energietransitie is een kans om tweedeling en energiearmoede tegen te gaan. Iedereen moet kunnen profiteren en de transitie moet betaalbaar voor iedereen blijven. Energie wordt weer een publieke voorziening in plaats van een marktproduct.
  • Besparen op energie en de kosten daarvan. Energie is een basisbehoefte, niet een product om winst mee te maken. GroenLinks kiest daarom voor een energiesysteem gebaseerd op deelname vanuit de samenleving. Daarin kan iedereen profiteren van de transitie. In het verlengde daarvan willen we duurzame energie zoveel mogelijk lokaal produceren. Dat versterkt het draagvlak en maakt participatie mogelijk. Lokale productie stimuleert bovendien energiebesparing, voorkomt problemen op het energienet en maakt het mogelijk dat lokale opbrengsten ten goede komen aan zowel bewoners als lokale voorzieningen.
  • Meer betaalbare woningen bouwen. Wonen is een mensenrecht. Toch hebben we te kampen met een wooncrisis die schreeuwt om een oplossing. Vóór 2030 moeten er in de provincie 80.000 nieuwe woningen komen. Daarbij is het belangrijk dat we de juiste woningen bouwen, op de juiste plaats en met oog voor bewoners, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. GroenLinks wil dat de provincie meer regie neemt op de woningmarkt door actief grondbeleid te voeren, toezicht te houden, te sturen en de doorstroming te bevorderen. We helpen gemeenten om voldoende betaalbare woningen te bouwen en om leegstaande bedrijfsgebouwen te transformeren.
  • Natuur versterken en biodiversiteit vergroten. Een mooie en vitale natuur is van levensbelang. De natuur staat echter zwaar onder druk door verstedelijking, versnippering, stikstofuitstoot en verdroging. Het aantal planten diersoorten neemt af. Deze biodiversiteitscrisis keert zich vroeg of laat tegen ons. GroenLinks doet er iets aan. We willen meer natuur die beter wordt beschermd, meer biodiversiteit en schoon water.
  • Beter en goedkoper openbaar vervoer. De provincie is verantwoordelijk voor een goed en betaalbaar OV-systeem. Alle steden, dorpen en kernen moeten daarmee goed bereikbaar zijn. GroenLinks ziet het als een basisvoorziening waar iedereen gebruik van moet kunnen maken. Woningbouw moet vooral plaatsvinden op plekken die al goed met het OV bereikbaar zijn. Om het groeiende aantal inwoners te kunnen vervoeren, zonder de automobiliteit mee te laten groeien, is voor de metropoolregio Utrecht een forse uitbreiding van het OV-netwerk nodig. Samen met Rijk en gemeenten moeten daarvoor in de komende periode besluiten worden genomen.
  • Fietsers voorrang geven en goede fietspaden. GroenLinks ziet de fiets als hét vervoersmiddel voor de korte afstand. We willen daarom zorgen voor een aantrekkelijke en veilige fietsinfrastructuur. De provincie is al begonnen met de aanleg van doorfietsroutes zoals Amersfoort-Bunschoten, Utrecht-Amersfoort, Utrecht-IJsselstein, Utrecht-Woerden en Utrecht-Veenendaal. Dit netwerk willen we verder uitbreiden, met structureel geld voor fiets. Ook stimuleren we échte fietsstraten, waarbij auto’s worden geweerd en voorzieningen voor fietsers worden toegevoegd.
  • Amelisweerd behouden en A27 niet verbreden. Autoverkeer legt een grote druk op de ruimte en tast de kwaliteit van de leefomgeving aan. De provincie staat daarom voor de uitdaging om de groei van het aantal inwoners mogelijk te maken zonder dat het autogebruik meegroeit. GroenLinks wil de dominantie van de auto doorbreken. In de hele provincie willen we de maximumsnelheid omlaag brengen en investeren in de fiets en het OV. Dat zorgt voor minder emissie, minder geluid en een betere verkeersveiligheid. GroenLinks is tegen nieuwe verbindingswegen en grootschalige verbredingen, zoals de verbreding van de A27 bij Amelisweerd.
  • Boeren helpen vergroenen. De intensieve landbouw overschrijdt het draagvlak van de natuur. De hoge stikstofuitstoot is desastreus. Er is een ingrijpende transitie op komst waar de provincie uitvoering aan moet geven. GroenLinks kiest voor duurzame landbouw: in ecologisch, economisch en sociaal opzicht. Land wordt gebruikt op een manier waarop natuur, water en bodemkwaliteit niet worden aangetast, maar in balans zijn. Dieren worden op een dierwaardige manier gehouden en boeren krijgen een eerlijke prijs voor gezonde producten.
  • Zorgen dat iedereen meetelt en meedoet. We zijn er trots op dat Utrecht zo’n diverse provincie is waar verschillende mensen elkaar accepteren en respecteren. Maar dat is geen gegeven. We moeten blijven werken aan inclusie en de waardering voor diversiteit. Institutioneel racisme pakken we op een structurele manier aan. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, waar je in gelooft, van wie je houdt, hoe oud je bent en of je een beperking hebt. We willen dat iedereen zich in onze provincie welkom voelt en kan meedoen.
Illustratie bouwen

In de provincie is al veel bereikt!

Er zijn ambitieuze afspraken met gemeenten gemaakt over de hoeveelheid groene stroom die in 2030 wordt opgewekt met zon en wind. We hebben vastgelegd dat van alle nieuwe woningen minimaal de helft bestaan uit sociale- en middeldure huur en goedkope koopwoningen. Maar ook worden er 600.000 nieuwe bomen geplant en komen er meer voedselbossen, speelnatuur en bossen rond rivieren en beken