In de wijk Brandenburg West kan de rioolwaterzuivering als warmtebron dienen. De gemeente wil graag onderzoeken of er een zogenaamd bronnet* kan worden gerealiseerd. Door warmtepompen in te zetten kun je hiermee huizen verwarmen. Vergeleken met een eigen put voor een warmtepomp, heb je minder energie nodig. Op deze manier wordt met name in de winter het elektriciteitsnet minder zwaar belast.

Eerder – in 2022 - heeft het rijk, op aanvraag  van onze vorige wethouder Anne Brommersma, een PAW subsidie toegekend. PAW staat voor Programma Aardgasvrij Wijken. De gemeenteraad heeft nu besloten grondig uit te zoeken wat de beste oplossing is voor een aardgasvrije wijk, sámen met inwoners.

GroenLinks raadslid Rinus Scheele: ‘Ook gaat het college uitzoeken hoe je een gemeentelijk warmtebedrijf zou kunnen oprichten.  We denken hiermee een goede stap te zetten naar een aardgasvrije gemeente. Over een jaar moet er een concreet plan liggen.’

Het zwembad Brandenburg wordt al verwarmd met de bronnet techniek.

*Wat is een ‘bronnet’? Een lokaal bronnet is vergelijkbaar met een warmtenet. Het bestaat uit een bron en een ondergronds buizennetwerk met water om warmte (en koude) aan te voeren naar meerdere gebouwen. Het verschil is dat een lokaal bronnet op een kleinere schaal wordt ingezet. Het is al mogelijk om met een paar woningen in een straat een bronnet op te zetten voor eigen gebruik. Een lokaal bronnet maakt gebruik van kleinere bronnen die alleen zeer lokaal beschikbaar zijn. (bron: Wat is een warmtenet of lokaal bronnet? - Regionaal Energieloket)