We zijn er trots op dat we samen met de andere coalitiepartijen D66, Beter De Bilt en Bilts Belang, PvdA en SP tot ambitieuze doelstellingen zijn gekomen op het gebied van energie. We staan namelijk voor een grote uitdaging: energiebesparing en - transitie. Niet alleen in gemeente De Bilt, maar in Nederland, Europa en over ter wereld. Energie opwekken waarbij CO2 vrijkomt, is niet langer houdbaar. In het jaar 2022 wordt het merendeel van de energie (óók elektriciteit) helaas nog opgewekt met fossiele brandstoffen: aardgas, kolen en fossiele motorvoertuigenbrandstoffen. Misschien niet voor iedereen bekend, maar de benzine en diesel voor auto’s vormen een groot aandeel in het huidige energieverbruik.
'Wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken'
Het allerbeste is om, waar mogelijk, flink te besparen op energieverbruik. Energie die je niet gebruikt, hoeft namelijk ook niet opgewekt te worden. Wat inwoners bijvoorbeeld kunnen doen, is minder autorijden, was drogen door hem op te hangen in plaats van in de droger, woningen beter isoleren en indien mogelijk de thermostaat een graadje lager. De afgelopen 12 jaar is het gasverbruik in De Bilt van woningen en bedrijven al met ruim een derde gedaald.
De afname in elektriciteitsverbruik in onze gemeente is minder groot. Dat komt ook omdat de maatschappij elektrificeert, maar men gebruikt nog steeds apparaten die stroom vreten. Al onze elektriciteit moet ergens vandaan komen. In De Bilt gaan we hard aan de slag met het lokaal opwekken van duurzame energie. We schrijven een ‘Warmtetransitievisie’ met daarin concrete acties. Hiermee gaan we aardgasgebruik nog verder terugdringen. Met een speciaal ingericht loket helpen we inwoners en bedrijven met verduurzamen. Ook hebben we speciaal aandacht voor verhuurders (de SSW is een belangrijke partner) en ‘energiearmoede’. Bovendien wil De Bilt in 2050 volledig duurzaam zijn op het gebied van energieopwekking en -gebruik.
Om deze doelstellingen te behalen, hebben we lokaal zonne- én windenergie nodig. Windturbines liggen erg gevoelig in veel gemeenten, en gemeente De Bilt is hierop geen uitzondering. Met alleen zon op dak en zonnevelden lukt het niet: ’s nachts en ’s winters hebben die hier geen tot weinig opbrengst. We gaan daarom streven naar jaarlijks minimaal 20 GWh windenergie die wordt opgewekt langs de rijkswegen. Voor de locaties van zonnevelden en windturbines doen we verdiepend, zorgvuldig onderzoek. Inwoners worden hierbij tijdig betrokken (bijvoorbeeld via een burgerberaad) en kunnen meeprofiteren van duurzame energiebronnen. We streven naar energieprojecten waarbij minimaal 50% in eigendom is van inwoners van de gemeente.