Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling eenvoudiger maken. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. Deze wet moet op 1 januari 2024 ingaan, maar de Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met deze nieuwe ingangsdatum. De ingangsdatum is inmiddels al 3 keer uitgesteld. *

In de Omgevingswet staat dat de gemeenteraad adviseur kan zijn voor een plan dat niet past binnen het bestemmingsplan. En dat het advies dat de raad geeft bindend is. Als de raad een negatief advies geeft, moet het college van burgemeester en wethouders de aanvraag  weigeren. Dit recht van advies geldt alleen voor een lijst met soorten aanvragen. En deze lijst moet door de raad worden opgesteld.**

Rinus Scheele, raadslid GroenLinks De Bilt: “Je kunt het zien als omkeren van bewijslast. Nu is het nog zo dat aanvragen naar de raad gaan, behalve als eerder is besloten dat het college erover beslist. In de nieuwe aanpak beslist de raad tevoren over welk type aanvragen ze wil adviseren. Andere soorten aanvragen gaan direct naar het college. Om een voorbeeld te noemen; een bouwaanvraag voor 1 of 2 huizen kan direct naar het college. Maar als het om een groter project gaat, beslist de raad.

Het onderwerp was voor de raad een hele kluif, een enkele partij vond het principe van de omgekeerde bewijslast lastig te plaatsen. Maar na vier avonden is er overeenstemming bereikt. Wethouder Anne Marie ’t Hart heeft samen met de verantwoordelijke ambtenaren de lijst met soorten aanvragen opgesteld.

Rinus: “Daarvoor is de bestaande ‘lijst voor verklaring geen bezwaar’ gebruikt, maar ook de lijst van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en zijn suggesties van de milieufederatie meegenomen. En wij hebben als biltse raad bijvoorbeeld ook bindend adviesrecht over windturbines en zonnevelden. Maar ook over grotere uitbreidingen van bedrijven.”

”Voor dezelfde lijst met aanvragen hebben we ook besloten dat hierover participatie moet plaatsvinden. De omgevingswet is hierin minder dwingend. Dat gaan we in De Bilt oplossen door eigen regels te maken.”

Niet onbelangrijk, GroenLinks heeft landelijk tegen deze omgevingswet gestemd. Het is een onnodige verandering met grote onzekerheden, en zeker in het begin veel meer werk. En het voegt niks toe voor gemeenten. Rinus: “Maar zonder het vaststellen van deze lijst zou de raad monddood worden. We moeten gaan zien hoe de wet en het adviesrecht gaan werken. En als het nodig is zullen we dingen bijstellen. ”

*bron: rijksoverheid.nl **bron: binnenlandsbestuur.nl