We spreken Anne Marie en Margriet in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart. GroenLinks heeft - met een meerderheid in de Biltse gemeenteraad én een meerderheid in de huidige provinciale staten – een belangrijke stem in de provinciale en gemeentelijke politiek.  Het duo vertelt graag over plannen die klaarliggen.

Even om het scherp te krijgen. Hoe liggen de verhoudingen tussen de gemeente De Bilt en de provincie Utrecht? Wie doet wat?

Anne Marie: Veel plannen die in de provincie worden gemaakt, worden in de gemeente uitgewerkt. Om een voorbeeld te geven; landelijk wordt bepaald dat er 83.000 woningen gebouwd moeten worden in de provincie Utrecht. De gemeente De Bilt bouwt natuurlijk een deel van die woningen. De provincie controleert of de gemeenten samen op het totaal uitkomen. En of we het doen volgens de wetten en regels, bijvoorbeeld voor natuur en fauna.

Waar gaan deze verkiezingen over, wat is voor jullie het meest belangrijke onderwerp?

Margriet: “Behoud van natuurgebied Amelisweerd. Juist nu de ruimte schaars wordt in onze provincie door de woningcrisis. Het mag niet zo zijn dat we nu alles lukraak volbouwen. En dat bossen en natuurgebieden - zoals Amelisweerd -  moeten wijken. Er zijn nog meer voorbeelden waar we de natuur willen behouden. Denk aan het Leijense bos, natuurnetwerken en faunapassages (zoals die bij het Hessingterrein).” Anne Marie: “Daarnaast is de vierde vliegroute over onze provincie een heel belangrijk onderwerp. GroenLinks is tegen deze route. We moeten vliegverkeer beperken en niet verspreiden over het land. Hierin trekken we als gemeente samen op met de provincie.”

Onderzoeksbureau Ipsos peilde in januari het vertrouwen in de politiek. Meer dan de helft van de Nederlanders (56%) heeft (zeer) weinig vertrouwen. Wat doet dat met jullie?

Anne Marie: “Natuurlijk is dat pijnlijk, zeker als je je zoals ik dagelijks zo inzet voor de politiek. Maar het is ook heel begrijpelijk. Kijk je om je heen, dan zie je dat het niet goed gaat. Dat komt door kortetermijnpolitiek. Maar een oplossing voor het woningtekort is er bijvoorbeeld niet binnen vier jaar. Dat vraagt om vooruitkijken.” Margriet: “Meer dan een miljoen mensen dreigen in armoede te belanden. Ook met een fulltime baan komen mensen in de problemen. Dat geeft geen vertrouwen. Ik ben er trots op dat de provincie - onder leiding van GroenLinks - huiseigenaren met een kleine beurs het aanbod heeft gedaan om vloer- of muurisolatie te betalen. Dat scheelt maandelijks veel geld. Ik geloof er in dat we het vertrouwen van burgers kunnen terugwinnen.”

De provincie lijkt voor veel inwoners ver van hun bed lijkt. Wat merken zij, misschien onbewust, van provinciebeleid?

Margriet: “Hoe het vervoer in de regio is geregeld heeft veel invloed. Als we openbaar vervoer en fietsroutes verbeteren, hoeven we minder de auto te gebruiken. Altijd maar meer asfalt, zoals het rijk nu wil bij Amelisweerd, is dus niet nodig. En de windmolens. Het plaatsen van windmolens is een verantwoordelijkheid van de provincie. Toch hoeft het er niet op aan te komen. Gemeente De Bilt heeft aangegeven dat langs de snelwegen mogelijkheden liggen. Dit geeft rust voor de rest van de gemeente. Het is aan de provincie om te zorgen dat ook andere gemeenten hun steentje bijdragen.“

GroenLinks is de grootste in zowel de provincie als de gemeente. Wat is er daardoor bereikt?

Anne Marie: ”Om een paar voorbeelden te noemen uit de gemeente; bij elk besluit dat wij nemen zorgen we dat iedereen die het aangaat kan meepraten. Dat betekent bijvoorbeeld dat natuur- en milieuorganisaties vanaf het begin aan tafel zitten als het over bouwprojecten gaat. Het eerste zonneveld in onze gemeente is nabij. We trekken meer geld uit om te zorgen dat iedereen mee kan doen, bijvoorbeeld door energiearmoede zo veel mogelijk te compenseren. En we besteden aandacht aan de afschaffing van de slavernij en het Biltse slavernijverleden.

Margriet: ”De provincie heeft ambitieuze afspraken met gemeenten gemaakt over de hoeveelheid groene stroom die in 2030 wordt opgewekt met zon en wind. We hebben vastgelegd dat van alle nieuwe woningen minimaal de helft bestaan uit sociale- en middeldure huur en goedkope koopwoningen. Maar ook worden er 600.000 nieuwe bomen geplant en komen er meer voedselbossen, speelnatuur en bossen rond rivieren en beken.”

Wat is voor de gemeente een pijnpunt en hoe kan de provincie hierbij helpen?

Margriet: “Het versterken van de groene buffer tussen de stad Utrecht en De Bilt, het nationaal natuurnetwerk (NNN). Het beschermen van natuur bij het bouwen van woningen en het mogelijk maken om betaalbare woningen te bouwen voor inwoners van De Bilt.“

In hoeverre werkt GroenLinks samen met de PvdA in de provincie?

Margriet: “GroenLinks en de PvdA zitten samen in de coalitie in de gemeente De Bilt en in de provincie. Dat leverde bijvoorbeeld al een proef op om openbaar vervoer gratis te maken voor senioren met een laag inkomen. We hebben samen het verkiezingsmanifest 'Groen, sociaal, samen’ getekend. Daarin staan onderwerpen als het behoud van Amelisweerd en beter en gratis openbaar vervoer.”

Margriet, je staat op plek 3 van de kandidatenlijst. Wat ga je doen als je wordt gekozen?

Margriet: “Naast het behoud van groen vind ik het versterken van de natuur heel belangrijk. Het Kromme Rijngebied moet worden verbonden met de Voorveldse polder en Noorderpark. En denk ook aan een verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Dieren, waaronder vossen en herten, kunnen dan makkelijker nieuwe leefgebieden bereiken. Ook de wolf is welkom in Utrecht.“

Tot slot: waarom moeten inwoners van gemeente De Bilt gaan stemmen ?

Anne Marie: “Het recht te gaan stemmen moet je altijd gebruiken! En de provinciale verkiezingen gaan over meer dan je denkt. De provincie praat óók vaak namens de gemeente met de rijksoverheid. Verder worden door de Provinciale Staten de Eerste Kamerleden gekozen. Dat is de noodrem van de Tweede Kamer. Zo heeft de Eerste Kamer door een voorstel van GroenLinks kunnen voorkomen dat de regering extra bezuinigt op de jeugdzorg.“ 

En als je nog twijfelt over op wie je wilt stemmen op 15 maart?

Margriet: “Vul dan vooral de stemwijzer in op kieskompas.nl!” Anne Marie: “Maar er zijn ook specifieke stemwijzers, zoals die van Natuurmonumenten of de Rainbowvote, daar vind je de ‘regenboog’ kandidaten van alle politieke partijen.”
 

Vanuit De Bilt is Margriet van de Vooren verkiesbaar, zij staat nummer drie op de lijst voor GroenLinks. Als je ook in de Waterschappen de natuur wilt versterken, kun je stemmen op Water Natuurlijk, waarin GroenLinks samenwerkt met D66 en VOLT. Voormalig wethouder Anne Brommersma staat hiervoor op de lijst.