Wat hebben we bereikt? Enkele van onze resultaten:
• We hebben afspraken gemaakt met gemeenten, waterschappen en de Provincie Utrecht in de Regionale Energie Strategie. In De Bilt hebben we veel bewonersavonden, een burgerpanel en een online enquête uitgevoerd om samen te komen tot de Biltse bijdrage. Doelstelling voor 2030: we gaan 50 giga Watt uur duurzaam opwekken. Dat is 1/3 van huidig energieverbruik. En wat je bespaart, hoef je niet op te wekken. We hebben subsidie binnengehaald voor besparingsadviezen voor 6500 huishoudens in De Bilt.
• Bloeiende bermen, minder maaien, aangescherpt kapbeleid en natuurlijkvriendelijke bestrijding van de eikenprocessierups. Speelplekken en toegankelijke openbare ruimte. Straatverlichting duurzamer met ledverlichting.
• We hebben de basisbaan ontwikkeld (BiltsMaatWerk), leerwerkprojecten ontwikkeld, en het minimabeleid weten te behouden. Beperkte middelen vanuit de WMO worden ingezet voor de meest kwetsbare inwoners. Begeleiding voor bewoners waarvoor het moeilijk is een baan te vinden.
• Er is een subsidie van 4 miljoen euro toegekend – vanuit het Rijk –voor het aardgasvrij maken van de wijk Brandenburg-West. Met de subsidie wordt een zeer lage temperatuur warmtenet (ZLT-bronnet) gerealiseerd. Dit warmtenet wordt gevoed door warmte van de rioolwaterzuiveringsinstallatie De Bilt van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Kostbare restwarmte van afvalwater van douche en wasmachine wordt met deze subsidie benut. Door de aanleg van het warmtenet wordt een aardgasvrije wijk mogelijk. Een sprong naar een duurzame leefomgeving.
Trots op wat we samen hebben bereikt
In ons verkiezingsprogramma stond voorop dat gemeente De Bilt een groene, sociale en open gemeente is. Een groene gemeente met een energiebeleid dat samen met burgers tot stand komt. Een groene woonomgeving met ruimte om te spelen & te sporten en energiezuinige huizen. Een sociale gemeente waarin iedereen kan meedoen. Via een betaalde baan, vrijwilligerswerk of op school. Als het mensen zelf niet lukt om een baan te vinden, dan willen wij dat de gemeente helpt. En een open gemeente, met vertrouwen in mensen. Met ruimte voor betrokken burgers om hun omgeving groener, mooier of schoner te maken. We zijn trots op wat we samen hebben bereikt. De verandering is hier begonnen.