Rinus Scheele en Yvo Kok-Palma over de raadsvergadering: "Er was in de raad nog wel wat discussie. Vooral over dingen die niet direct met dit bestemmingsplan te maken hebben. Zo willen veel fracties dat de stroom lokaal geleverd wordt. Bijvoorbeeld aan de leden van de coöperatie (via een coöperatie worden bewoners en/of bedrijven eigenaar of mede-eigenaar van het zonneveld). Dit is technisch vrijwel niet te doen: stroom moet gebruikt worden als het wordt opgewekt op het zonneveld. Administratief kan het natuurlijk wel. Beng zoekt daarvoor een manier."
Verder zijn er nogal wat misverstanden over congestie (verstopping) op het stroomnetwerk. Als er teveel stroom is, gaat het netwerk stuk. Dat voorkom je door tijdelijk af te schakelen. In dit geval levert zonneveld Voordaan aan het middennetwerk (10 kV) van netbeheerder Liander. Mocht het netwerk verstopt raken dan, merk je daar niks van op het lokale netwerk. "Je mist natuurlijk wel de opbrengst van de paar uren per jaar dat er teveel stroom geproduceerd wordt. Technisch nogal ingewikkeld, maar absoluut geen reden om een zonneweide niet aan te leggen."
Met name de VVD voerde aan dat de stroomprijs regelmatig onder €0 komt, en er dus niks verdiend wordt. Stroom kan worden opgeslagen in accu’s of je kunt er waterstof van maken. Wachten met de transitie tot de hele infrastructuur gereed is, is niet logisch.
En dan de velden zelf. Waarom geen verticale panelen, zodat de ondergrond gebruikt kan worden? "Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig; dn heb je aanzienlijk minder opbrengst en verdien je je investering niet terug. Althans, met het huidige subsidiestelsel. Dit is een politieke keuze."
En of de grond niet voorgoed onbruikbaar wordt voor landbouw? "Een drogreden, de bodem blijft toegankelijk voor regen en zon. En de ondergrond blijft begroeid."
"We zijn heel blij met deze stap, met het zonneveld gaan we een flink deel van onze belofte in de provincie (Regionale Energie Strategieën) inlossen. We hebben in de raad ook nogmaals benadrukt dat dit zonneveld goed is voor de biodiversiteit. Een weiland met raaigras wordt vervangen door een uitgekiend mengsel voor planten waar insecten ook wat aan hebben. En het veld wordt omringd met heesters: vogelvriendelijk en het geeft een mooi uitzicht. Hoewel: je hebt natuurlijk mensen die liever een weiland met koeien en auto’s op de achtergrond zien. Smaken verschillen."
De SGP stemde tegen omdat ze eerst zonnepanelen op daken willen. "Na 40 jaar treuzelen kunnen we daar wat ons betreft niet op wachten. En betekent dat, dat nu alles tegelijk moet. Forza stemde tegen omdat we niet kunnen garanderen dat er geen windturbines komen." De rest van de partijen was voor.