Wethouder Krischan Hagedoorn: “Er is grote noodzaak voor duurzame energie. Ook onze gemeente levert een bijdrage in de energiestrategie van onze regio. Met dit nieuwe beleid voor zonnevelden regelen we dat onze inwoners een duidelijke stem krijgen.“ Het beleid gaat uit van procesparticipatie (inwoners denken mee), lokale financiële deelname (inwoners profiteren mee) en lokaal zeggenschap (inwoners bepalen mee). Bij voorkeur zijn de toekomstige zonnevelden geheel eigendom van inwoners (lokaal eigendom). Maar het minimum is - hoe dan ook - de helft in lokaal eigendom.
Namens GroenLinks voerde raadslid Yvo Kok-Palma het woord: “In de 52 jaar dat ik besta, is de wereldbevolking meer dan verdubbeld. Maar wat mij meer zorgen baart, is dat het CO2-gehalte in de atmosfeer met 30% is toegenomen. In de afgelopen miljoenen jaar is dat nooit zo hoog geweest. Dit komt ook door de verbranding van grote hoeveelheden fossiele brandstoffen.” De fractie van GroenLinks is daarom blij met dit zonneveldenbeleid. In dit beleid is opgenomen dat we werken aan eigen energieopwekking. Dit alles om het verbranden van fossiele koolwaterstoffen en de gevaarlijke klimaatverandering te remmen.
GroenLinks ziet dit beleid als een kapstok. Aan deze kapstok komen nog de jassen te hangen. Over die jassen, de toekomstige zonnevelden, gaan de gemeenteraad en inwoners in gesprek. Sommige raadsfracties wilden tijdens de raadsvergadering van 7 maart al via amendementen en moties de jassen vormgeven. Dit is niet gelukt. De toekomstige zonneveldprojecten volgt GroenLinks natuurlijk nauwgezet. Met als doel een duurzaam, gezond en prettig leefmilieu te realiseren.