Het klimaat verandert en de wereld warmt op. In het meest recente rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN) staat dat we met zekerheid kunnen stellen dat dit wordt veroorzaakt door menselijk handelen. De boodschap duidelijk. De mens moet verstandiger omgaan met warmte, woningen beter isoleren en in de bredere zin besparen op energie. Aardgas was 60 jaar geleden dé oplossing toen we het grootste aardgasveld van Europa bleken te hebben. Daar is Nederland toen volledig op ingericht. Aardgas bracht Nederland veel goeds: warmte (via gaskachels, geisers en later cv-ketels) en rijkdom. Ook zijn er de nodige problemen door aardgas, zoals de gasexplosie eerder dit jaar op de Weegschaal in Bilthoven. En last but not least: aardgas uit de Nederlandse bodem heeft gigatonnen CO2 de atmosfeer ingepompt.

Het is tijd voor iets anders, we moeten de maatschappij opnieuw inrichten. Duidelijk is dat verbranding van fossiele koolwaterstoffen drastisch beperkt moet worden. Als we tenminste willen dat aankomende generaties een leefbare biosfeer hebben. Het IPCC is daar heel helder in. Zij waarschuwt voor de zware gevolgen die miljarden mensen gaan ondervinden van snel-opkomende, door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De armere delen van wereld eerst, maar ook Europa blijft niet gespaard.

De opgestelde visie vindt GroenLinks een prima startpunt en de opstellers van de gemeente  worden gecomplimenteerd. Met uitzondering van 1 fractie werd de visie unaniem aangenomen. Uiteraard gaat GroenLinks meewerken naar de hoogst mogelijke ambities voor onze gemeente. 

Yvo Kok-Palma (raadslid GroenLinks): “Deze visie is de start. De uitwerking - wat het concreet betekent voor huizen, gebouwen en vooral inwoners - volgt nog. Toch heb ik in de vergadering wel al de zorgen herhaald van meerdere huiseigenaren in proeftuin Brandenburg-West. Hier wordt gewerkt aan een aardgasvrije wijk, met de aanleg van een warmtenet. Huiseigenaren voelen zich in de kou gezet. De drie grote flats in de wijk zijn van de verhuurder SSW en zijn in kaart gebracht. Maar de bewoners van koopwoningen hebben geen goede inschatting gekregen van de investeringen en gebruikskosten die voor hen gelden. Ze zitten nog met vragen als: ‘Is het beter om aan het haken bij het collectieve net, met relatief koud water? 'Kan het financieel en qua comfort net zo goed volledig individueel opgepakt worden met een lucht-warmtepomp?’”

Yvo: “Met de vaststelling van de ‘Transitievisie Warmte’ komt er ruimte voor 3 tot 5 extra medewerkers bij de gemeente  om de overgang naar aardgasloos in Brandenburg-West op een hoger plan te krijgen. Dit geeft vertrouwen dat hier een inhaalslag gemaakt kan worden.” Mede op Yvo’s verzoek aan de portefeuillehouder is toegezegd dat met de huiseigenaren in Brandenburg-West een nieuw begin zal worden gemaakt. GroenLinks ziet de warmtetransitie positief tegemoet.