De regering heeft een Tracébesluit Ring Utrecht genomen, om de capaciteit en de doorstroming van de A27 bij Utrecht te vergroten, omdat de automobiliteit groeit. Maar ook heeft dit besluit gevolgen voor het landgoed Amelisweerd.
In Utrecht is al jaren de actiegroep ‘de Kracht van Utrecht’ actief om uitvoering van dit besluit tegen te houden. Met name om wat er nog over is van Amelisweerd te behouden. De actiegroep heeft een alternatief waarbij de A27 niet verbreed hoeft en de bomen van Amelisweerd gespaard worden. In het regeerakkoord van de huidige regering is afgesproken dat de regio Utrecht een variant ‘binnen de bak’ kan uitwerken. Als die variant een gelijkwaardig alternatief is zal het Rijk daarvoor kiezen. Als dat niet zo is, zet het Rijk het huidige Tracébesluit (TB) door.
De afgelopen maanden hebben provincie en gemeente Utrecht samen met belanghebbenden en in- en externe deskundigen de bouwstenen verkend voor een alternatief voor het Tracébesluit Ring Utrecht. Ook is uitgedacht welke onderzoeken gedaan moeten worden om het alternatief te kunnen toetsen op haalbaarheid en wenselijkheid. Het plan van de regio bestaat uit drie pijlers: het verminderen van de verwachte groei van het autoverkeer, het verhogen van de capaciteit binnen de bak bij Amelisweerd en het beter benutten van de omliggende wegen.
GroenLinks vindt het bezwaarlijk dat het alternatief nog steeds meer capaciteit voor auto’s biedt. Maar behoud van Amelisweerd is veel waard. En er wordt ingezet op hoogwaardig openbaar vervoer met bus, tram en trein en fietsinfrastructuur.
Een nadeel is dat er meer verkeer op het onderliggend wegennet komt. De Waterlinieweg wordt expliciet genoemd. En dat heeft weer gevolgen voor de druk op de Biltse Rading en dus in De Bilt. Dit werd duidelijk in een technische briefing die de provincie Utrecht heeft verzorgd voor raadsleden van omliggende gemeenten. In de komende maanden onderzoekt de regio de effecten op de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de leefbaarheid in bestaande en nieuwe woongebieden rond de Ring. Op basis van deze onderzoeksresultaten wordt het alternatief samengesteld.
De gemeente De Bilt stond tot nu toe neutraal tegenover het alternatief. Na beantwoording van de vragen werd duidelijk dat wethouder Pim van de Veerdonk en daarmee de gemeente De Bilt, positief tegenover het ‘Regio Alternatief Utrecht’ en behoud van Amelisweerd, staat. College en raad zijn zich bewust van de mogelijke gevolgen en kansen voor De Bilt en praten mee over de uitwerking van dit alternatief.
Verder lezen? NRC schreef dit artikel: 'Het Rijk wil vier extra rijstroken op de A27, ten koste van zeker 30 meter natuurgroen. Maar verzet laait op.'